Лекція від ізраїльських онкологів у Національному інституті ім. Шалімова

Сьогодні, 27 квітня, в Національному інституті хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова відбулася лекція на тему: «Мультидисциплінарна терапія раку шлунка». Про міжнародний досвід у лікуванні онкологічних захворювань шлунково-кишкового тракту фахівцям інституту розповіли гості з Ізраїлю − професор Авраам Кутен і професор Ірит Бен-Аарон.

Професор Ірит Бен-Аарон − провідний ізраїльський онколог, керує відділенням раку шлунково-кишкового тракту в Онкоцентрі «Давідов», спеціалізованому підрозділі багатопрофільного медичного центру «Рабін» (Ізраїль). Вона розповіла присутнім про найістотніші дослідження в лікуванні раку шлунка, які були проведені  останнім часом. І хоча вдалося отримати відповіді далеко не на всі питання, та  розуміння природи раку істотно зросло. За даними досліджень, передопераційна хіміотерапія покращує результати операції, виживаність пацієнтів підвищується. Зокрема, мова йде про пацієнтів із пухлинами шлунку і певними метастатичними ураженнями. Застосування хіміотерапії дає дуже хороші результати і після операції, проте, як зазначила професор, таке лікування має призначатися індивідуально кожному пацієнту з урахуванням багатьох факторів.

Професор Авраам Кутен − ізраїльський клінічний онколог, відомий вчений, фахівець у всіх областях онкології, керівник ради консультантів Лікарні ізраїльської онкології LISOD. Виступаючи перед присутніми, професор зупинився на застосуванні радіотерапії при лікуванні раку шлунка, в тому числі на інтраопераційному опроміненні. Авраам Кутен зазначив, що для успішного результату лікування дуже важливим є мультидисциплінарний підхід і тісний зв'язок різних фахівців − хірургів, радіологів, хіміотерапевтів. Це дозволить вибрати найбільш оптимальний план лікування для кожного пацієнта.

Слухачі задавали гостям з Ізраїлю запитання, котрі їх цікавили − вийшло дуже живе і цікаве спілкування.

Із проханням поділитися враженнями про лекції ми звернулися до директора Національного інституту хірургії і трансплантології ім. О.О. Шалімова, доктора медичних наук, професора Олександра Юрійовича Усенка:

− Для нас це вже не перша зустріч із професором Авраамом Кутеном. Це дійсно корисна лекція, особливо для молодих лікарів. Будь-яке спілкування, будь-яка комунікація − це шлях вперед, прогрес, я сподіваюся, що так буде й надалі. А результат лікування − врятовані життя.

− Наш Інститут є багатофункціональним підрозділом, котрий займається усіма проблемами. Якщо йдеться  про клінічну онкологію, то будь-які питання з цього приводу, все нове, що з'являється  щороку, ми готові обговорювати, ділитися власним досвідом і переймати досвід колег.

− Чи є важливим для  українських лікарів здобуття нових знання про міжнародні дослідження, стандарти лікування?

− Звичайно. Якщо ти не будеш «в тренді», у тебе не буде пацієнтів, і ти не будеш лікувати. Кожен лікар зацікавлений в удосконаленні, в навчанні, в спілкуванні.

− Наразі Національний інститут ім. О.О. Шалімова і Лікарня ізраїльської онкології LISOD об'єднали зусилля для організації надання медичних послуг населенню щодо профілактики, діагностики та лікування онкологічних захворювань. Як Ви вважаєте, партнерство наших медустанов дозволить змінити ситуацію у лікуванні раку (зокрема раку шлунково-кишкового тракту) в Україні на краще?

− Клініка LISOD є однією з передових клінік України в лікуванні онкології. Нас пов’язує тісна співпраця, і я сподіваюся, вона буде ще  продуктивнішою.

Будь-яке партнерство між лікувальними закладами – важливе. У даному ж випадку, якщо говорити про LISOD, то це клініка, яка сповідує сучасні принципи лікування онкології, та знаходиться на хорошому методичному і матеріально-технічному рівні. У комплексі всіх лікувальних установ, що володіють таким потенціалом, я думаю, ми досягнемо позитивного результату.

Лекція від ізраїльських онкологів у Національному інституті ім. Шалімова,фотогалерея (10 фото)

Інші новини