«У вас - рак, але МИ з цим впораємося!»

Наприкінці минулого тижня в Києві відбулося важливий захід - Національна науково-практична конференція «Сучасні аспекти лікування прогностично несприятливих форм раку молочної залози. Молочна залоза в міждисциплінарному аспекті». Конференцію відвідали онкологи, мамологи та гінекологи з усіх регіонів України.

Для багатьох учасників цікавим стало  питання взаємозв'язку фахівців двох напрямків - гінекології та мамології. Адже відомо, що жіночі груди - це орган-мішень, що «відображає» ситуацію в багатьох органах. Судячи з проблем у молочних залозах, можна дізнатися про здоров'я жінки практично все. Про те, що лікар-гінеколог на первинному прийомі в обов'язковому порядку повинен оглядати молочні залози, говорилося у багатьох доповідях. Адже якщо до гінеколога жінки звертаються з метою профілактичних оглядів або з певними гінекологічними проблемами, то до мамолога, як правило, звернень на порядок менше. Тому в більшості випадків гінеколог може першим діагностувати захворювання молочних залоз.

Але як повідомити людині, що у неї підозра на серйозну хворобу, як подати інформацію так, щоб не викликати страх і паніку у пацієнта? Саме такій важливій темі був присвячений майстер-клас Ії Слабінської, лікаря-психолога LISOD.

- Дуже часто на прийомі у гінеколога, коли лікар при обстеженні грудей знаходить підозрілі ущільнення, він не знає, як правильно сказати про це пацієнту. Єдиної «формули» того, як повідомити хворому погану новину, не існує, - розповідає Ія Едуардівна. - Але те, як фахівець донесе цю інформацію, і як він віднесеться у цей момент до пацієнта, дуже сильно впливає на психоемоційний стан хворого, а відтак і на те, як пацієнт налаштує себе на подальше лікування.

Майстер-клас Ія Едуардівна провела разом із професором кафедри акушерства, гінекології та перинатології НМАПО ім. П.Л. Шупика, доктором медичних наук, доцентом Наталією Педаченко та її колишньої пацієнткою. Всім учасникам майстер-класу було цікаво почути розповідь «підопічної» Наталії Юріївни про те, який емоційний стан вона пережила в момент виявлення «підозрілої» пухлини в молочній залозі. У свою чергу Наталія Педаченко поділилася відчуттями, згадуючи випадки, коли потрібно було повідомляти своїм пацієнткам страшну новину. Ія Едуардівна дуже об'ємно розкрила питання про те, як лікарі повинні повідомляти такі новини і як навчити пацієнтів справлятися з ними.

- Майстер-клас був дуже корисним і пізнавальним не тільки для учасників конференції, а й для нас, - ділиться враженнями Ія Слабінська. - Коли я задала питання колишній пацієнтці: «Які слова хоче почути від лікаря онкопацієнт, коли дізнається про свій діагноз?», Жінка відповіла: «Кажуть, що розділене горе - це півгоря. Впевнена, що фраза лікаря «У вас - рак, але МИ з цим впораємося» - дає надію і впевненість у тому, що ти не залишишся наодинці зі своєю бідою, що спільними зусиллями ви подолаєте цей страшний недуг і вийдете з цієї боротьби переможцями!»

Інші новини