«LISOD-онлайн» про красу грудей і лікування раку

19 травня вийшов новий випуск проекту «LISOD-онлайн». У ньому взяли участь завідувач Центром сучасної мамології LISOD, один із кращих фахівців України з лікування захворювань молочних залоз, хірург Андрій Жигулін, а також постійний експерт проекту, клінічний онколог, хіміотерапевт Андрій Саулов.

Проект «LISOD-онлайн» вже став регулярним. У кожному випуску на питання відповідають клінічні онкологи та провідні лікарі лікарні LISOD. Консультація проходить в прямому ефірі. Програма — це шанс для пацієнтів і їхніх родичів дізнатися відповіді на важливі питання. Таким чином хтось може отримати другу думку з приводу діагнозу або лікування. А хтось більше дізнається про профілактику ракових захворювань.

Питання можна було заздалегідь відправити на електронну пошту або задати їх в чаті під час прямого ефіру. Цей випуск проекту вийшов дуже насиченим і цікавим.

Прозвучало близько 40 питань від слухачів. На кожне питання лікарі давали по можливості розгорнуту і аргументовану відповідь. Звичайно, без огляду пацієнта і вивчення історії хвороби оцінити повну картину неможливо. При онкологічному діагнозі дуже важливо відвідати клінічного онколога і обговорити з ним усі питання, що виникли.

Андрій Жигулін говорив про лікування доброякісних і злоякісних захворювань молочних залоз. Лікарю задавали питання про вибір тактики лікування, про різні види хірургічного втручання на грудях, про протипоказання до операції, про ускладнення після проведеного лікування, про вибір між мастектомією і органозберігаючою операцією. Багато питань стосувалося реконструкції молочних залоз. Зокрема, Андрій Валентинович розповів про те, які матеріали використовуються при таких операціях, як проводиться втручання. Пацієнток цікавило й те, наскільки безпечно проводити реконструкцію грудей і чи не підвищує ця процедура ризик рецидиву. Андрій Жигулін відповів на це питання так: «Реконструкція грудей абсолютно не впливає на рівень рецидивів, на онкологічний результат і в онкологічному сенсі є цілком безпечною. Питання більше стосується хірургічної безпеки — наскільки правильно обраний варіант реконструкції, наскільки адекватно проведено втручання. Тільки ці питання повинні обговорюватися між пацієнтом і хірургом ».

Андрій Саулов відповідав на питання, що стосуються діагностики та лікування різних видів раку. В ефір надійшли питання про лікування раку молочної залози, кишечника, про застосування різних хіміотерапевтичних препаратів для лікування онкологічних захворювань. Слухачів цікавила думка лікаря про призначену їм тактиці терапії. Кожен такий випадок Андрій Вікторович розглянув дуже детально. Також прозвучало запитання про лікування раку нирки таргетними препаратами і про його альтернативи. Андрій Вікторович зазначив: «Таргетна терапія для пухлин нирок є пріоритетною. Хіміотерапія на пухлини нирки, за винятком мисок нирки, не діє. Це доведено і не існує рекомендацій щодо лікування поширених форм раку нирок хіміопрепаратами. Питання ще в тому, який саме рак виявлений в нирці, бо від цього залежить вибір конкретного препарату для таргетної або біологічної терапії. На жаль, альтернативи таргетній терапії не існує. Всі знають, що такі препарати дуже дорогі, проте застосовувати будь-яку хіміотерапію аби застосовувати — абсолютно безглуздо ».

Якщо ви не встигли подивитися нашу програму в суботу, то повне відео ефіру є за посиланням:

Слідкуйте за анонсами нових випусків на нашому сайті lisod.ua

Якщо у вас залишилися питання, ви можете записатися на прийом до клінічного онколога LISOD:

0-800-503-845 — безкоштовно по Україні;

+38 (044) 277-8-277 — щодня з 09:00 до 20:00.

Інші новини