«LISOD-онлайн»: пряма консультаційна лінія з онкологами

24 березня відбувся перший весняний випуск проекту «LISOD-онлайн». У ньому взяла участь онкогінеколог зі світовим ім'ям і величезним досвідом, головний лікар LISOD, професор Алла Вінницька. Разом із нею в прямому ефірі був постійний експерт проекту клінічний онколог, хіміотерапевт Андрій Саулов.

Питання експертам можна було заздалегідь відправити на електронну пошту або задати їх в чаті під час прямого ефіру. Дві години спілкування з лікарями пролетіли швидко. Прозвучало близько 60 питань і стільки ж відповідей, порад, рекомендацій. Алла Вінницька говорила про профілактику і лікування передракових і онкологічних захворювань жіночої статевої сфери. Приміром, слухачок цікавили необхідність лікування дисплазії шийки матки, чи небезпечні поліпи в матці. Також звучала тема профілактики захворювання на рак шийки матки, у тому числі йшлося про вакцинацію і про те, у якому віці її краще проводити.


Дуже хвилююча і болюча тема онкологічні захворювання. Алла Вінницька розповіла про використання при гінекологічних операціях лапароскопії, про сучасні таргетні препарати, що призначаються для лікування, а також про можливість зберегти яєчники при пухлинах шийки матки. «Це стандарт у клініці, ми завжди зберігаємо яєчники у молодих жінок. Оскільки питання про післяопераційне опромінення може бути закрите тільки після дослідження видаленої пухлини, щоб уникнути пошкодження яєчників променевою терапією, ми в усіх пацієнток при виконанні операції з приводу раку шийки матки робимо транспозицію яєчників під реберні дуги, виводячи їх із порожнини таза. Тому навіть якщо пацієнтці в післяопераційному періоді необхідна променева терапія, ми абсолютно сміливо її проводимо, яєчники не пошкоджуються, жінка продовжує функціонувати, більше того, вона може бути донором своїх яйцеклітин у майбутньому. Єдине, коли ми заперечуємо (але не категорично) про залишення яєчників при аденокарциномі шийки матки. Ця пухлина більш агресивна, ніж плоскоклітинний рак, вона частіше дає метастази в залишені яєчники. У таких випадках ми завжди з жінкою обговорюємо можливі варіанти лікування».


Андрій Саулов відповідав на питання, що стосуються інших видів раку. Зокрема, слухачів цікавило, як лікувати пухлинні захворювання кишечника, підшлункової залози, легенів і іншої локалізації. Також прозвучало запитання про можливіть лікування раку, якщо не встановлена первинна локалізація пухлини, а виявлені тільки її метастази. Андрій Саулов докладно пояснив, як діють онкологи в подібних випадках.


Ще одна цікава тема існування аналізів, які показують наявність новоутворень в організмі на ранній стадії. Доктор розповів, що подібний аналіз може бути проведений тільки чоловікам для діагностики захворювань передміхурової залози (простат-специфічний антиген). «Усі інші аналізи, онкомаркери не мають великої інформативності у виявленні ранніх стадій. Для різних вікових груп, для чоловіків і жінок є свої скринінгові програми, які і дозволяють виявляти пухлини на ранніх стадіях. Це пухлини шкіри, товстої кишки, молочних залоз, гінекології та ін. Якщо ви здасте загальний аналіз крові, то для станів, які там зустрічаються (низький гемоглобін і прискорення ШОЕ), це можуть бути прояви десятків причин, які жодним чином не стосуються онкології. Якщо є сумніви в своєму стані, то ви завжди можете звернутися в LISOD для індивідуального підбору діагностики і отримаєте відповіді про поточний стан вашого організму».


По можливості, на всі запитання лікарі відповідали аргументовано і розгорнуто. Однак якщо інформації про стан або обстеження було недостатньо для повної відповіді, то пацієнтам було рекомендовано звернутися на особистий прийом.

Якщо ви не встигли подивитися нашу програму в суботу, то повне відео ефіру є за посиланням: https://youtu.be/7STqwMoEgHU


Уточнимо, проект «LISOD-онлайн» вже став регулярним, у кожному ефірі на запитання відповідають клінічні онкологи та провідні лікарі лікарні LISOD. Програма допомагає пацієнтам та їхнім родичам дізнатися відповіді на свої запитання. Така консультація проходить у прямому ефірі і є абсолютно безкоштовною. Таким чином, хтось може отримати другу думку з приводу діагнозу або лікування, що проводиться. А хтось більше дізнається про профілактику ракових захворювань.


Слідкуйте за анонсами нових випусків на нашому сайті lisod.ua


Якщо у вас залишилися питання, ви можете записатися на прийом до клінічного онколога LISOD:

0 (800) 500-110 безкоштовно зі стаціонарних телефонів по Україні;

+38 (044) 277-8-277 щодня з 09:00 до 20:00.

Інші новини