«LISOD-онлайн»: онкологи відповідають на запитання

21 квітня відбувся випуск проекту «LISOD-онлайн». Його провели постійний учасник проекту, клінічний онколог, хіміотерапевт Андрій Саулов і завідувач відділенням променевої діагностики LISOD Микола Новиков.

Дві години прямого ефіру пролетіли непомітно. Прозвучало близько 30 питань, які були дуже ретельно розглянуті нашими експертами. Більшість питань, котрі були адресовані  Андрію Саулу, цього разу стосувалися призначення тієї чи іншої тактики лікування. Слухачі просили прокоментувати призначене їм чи родичам лікування і порадити, що можна зробити в їх ситуації. Також прозвучали питання про можливість одночасної появи у подружжя однакової форми онкозахворювання, як лікувати метастази в кістках, що робити з базаліомою, які онкомаркери контролювати при онкологічному захворюванні молочної залози.

Ще дуже важливе питання - чи можна проводити хіміотерапію пацієнту з пухлиною гортані, який раніше переніс інфаркт. Андрій Саулов відповів на нього так: «Якщо є прямі показання щодо  проведення системної хіміотерапії, то наявність в анамнезі інфаркту не є для неї абсолютним протипоказанням. Ті препарати, які призначаються при поширених пухлинах голови і шиї, практично не мають кардіальної токсичності, тобто не впливають на роботу серцевого м'яза. І тільки препарат 5-Фторурацил, що є одним із компонентів комплексу хіміопрепаратів, може викликати аритмію. При цьому ймовірність її виникнення невелика - не більше 7-8%. Пацієнти з обтяженим анамнезом напевно приймають кілька серцевих препаратів, тому великих ризиків не виникає. Єдина проблема в тому, що хіміопрепарати вводяться з великим об'ємом рідини. Звичайно, ризик того, що на тлі загальної токсичності може виникнути і кардіальна токсичність, - високий. Але, повторюся, абсолютним протипоказанням це не може бути».

Микола Новіков відповідав на питання, що стосуються різних методів променевої діагностики онкологічних захворювань. Зокрема, слухачів цікавило, при яких захворюваннях призначають ПЕТ-КТ, чи можна використовувати це дослідження в якості скринінгового, чи інформативно проводити комп'ютерну томографію без контрасту. Також прозвучали прохання прокоментувати діагностичні висновки, отримані пацієнтами в різних медичних установах країни.

Одне з питань - чи можна проводити в один день окрім  ПЕТ-КТ  інші види радіологічних досліджень? Чи несе це небезпеку для організму? Микола Новиіков пояснив: «Всі методи діагностики, що застосовуються в медицині і супроводжуються іонізуючим випромінюванням, яке несе променеве навантаження для пацієнта, - вони всі оперують таким променевим навантаженням, яке не несе прямої загрози життю і здоров'ю хворого. Тому якщо існує клінічна необхідність і інформація, яка очікується від цих методів, - значуща (особливо якщо на підставі цих даних потрібно приймати термінове рішення, від якого може потенційно залежати не тільки якість, але і тривалість життя пацієнта), то питання променевого навантаження, як таке, може і не стояти. Сам пацієнт після досліджень не несе особливої загрози і ризику для оточуючих, тому якщо існує клінічна необхідність у проведенні різних досліджень в той же день, якихось абсолютних протипоказань для цього немає».

На всі запитання лікарі відповідали аргументовано і розгорнуто. Однак якщо інформації про стан або обстеження було недостатньо для повної відповіді, то пацієнтам було рекомендовано звернутися на особистий прийом.

Якщо ви не встигли подивитися нашу програму в суботу, то повне відео ефіру є за посиланням: https://youtu.be/lEU2Ad5dsBY

Уточнимо, проект «LISOD-онлайн» вже став регулярним, у кожному ефірі на запитання відповідають клінічні онкологи та провідні фахівціі лікарні LISOD. Програма допомагає пацієнтам та їх родичам отримати відповіді на свої запитання. Ця консультація проходить у прямому ефірі і є абсолютно безкоштовною. Таким чином, хтось може отримати іще одну думку з приводу діагнозу або лікування, що проводиться. А хтось більше дізнається про профілактику ракових захворювань.

На ті питання, які не встигли прозвучати в лікарі  дадуть письмові відповіді протягом наступного тижня.

Слідкуйте за анонсами нових випусків на нашому сайті lisod.ua

Якщо у вас залишилися питання, ви можете записатися на прийом до клінічного онколога LISOD:

0 (800) 500-110 - безкоштовно зі стаціонарних телефонів по Україні;

+38 (044) 277-8-277 - щодня з 09:00 до 20:00.

Інші новини