«Феномен Байдо» — нам є чим пишатися!

— Про LISOD я чув дуже багато позитивних відгуків, але лише зараз на власні очі побачив, чим лікарня відрізняється від інших, зокрема, її хірургічна служба,— такими словами почав свою розповідь про побачене лікар-хірург Медичного центру Святої Параскеви, що у Львові, Петро Шев’як.Сьогодні провідна роль лапароскопії в лікуванні онкологічних захворювань — беззаперечний факт. Як і те, що поки перевершити відомого всьому світу хірурга, заступника головного лікаря з хірургічної роботи LISOD Сергія Байдо в цій майстерності не вдалося нікому. 

Три дні я провів в операційній, спостерігаючи за його вмілою роботою. Найперше, що мене вразило — розуміння з пів слова один одного. Це дійсно те, що називається «командою». Робота в операційній схожа на добре відлагоджений механізм, а це дає і хороший кінцевий результат,  і пришвидшує роботу всієї бригади. До прикладу, одна з операцій, на якій я був присутній, хірургами інших закладів проводиться 2,5-3 години, а Сергій Вікторович зі своєю командою виконав її менше, ніж за годину. Важливим моментом є і те, що в LISOD при потребі під час операції може паралельно підключитися й ендоскопічна служба.

На думку львівського лікаря, будь-яка операція — завжди відповідальність за життя пацієнта. Так само, як і при “відкритих” втручаннях, лапароскопічні операції виконує людина, а не апарат. Тут використовуються спеціальні інструменти для лапароскопії, які «подовжують» руки хірурга. Хоча лапароскопія має очевидні переваги з точки зору результатів лікування пацієнтів, механізм проведення таких операцій, порівняно з традиційними — відкритими, набагато складніший з точки зору хірурга. Лапароскопічна хірургія вимагає високої майстерності лікаря й досвіду роботи з медичним обладнанням, яке призначене для проведення таких операцій.

Я також у захваті  від роботи вашої анестезіологічної служби, від обладнання, зокрема, операційного столу. Вертикальний підйом пацієнта з одночасним нахилом убік, його  перебування в такому положенні тривалий час, а не кілька хвилин — такі маневри бояться застосовувати спеціалісти інших закладів, — ділиться враженнями від побаченого Петро Іванович. — Тому в майбутньому я б хотів, щоб і наша бригада анестезіологів відвідала ваші майстер-класи, на власні очі побачила, що це реально та навчилася таких прийомів.  

Петро Шев’як також переконаний, що майстер-класи, які проводяться в LISOD, потрібні всім хірургам: і онкологам і неонкологічного профілю:

Я, наприклад, до певного часу  не цікавився резекцією шлунку, адже оперуємо ми лише пацієнтів з доброякісними пухлинами. І здавалося, що ці знання мені не дуже й потрібні. Але нещодавно було декілька оперативних втручань, де без цієї маніпуляції просто не можна було обійтися. Тому в кожній операції, за якою я спостерігав ці чотири дні, можна знайти щось для себе і застосувати у власній практиці. А ще хотілося б наголосити, що в переважній більшості серед хірургів існує своєрідний поділ: одні спеціалісти оперують  лише діафрагмальну грижу, інші проводять операції гінекологічного профілю, треті беруться тільки за шлунки.  А от майстерність Сергія Вікторовича — універсальна, адже він оперує все!  До речі, віднедавна, таке вміння в хірургічних колах називають «феномен Байдо», тому вам є чим пишатися, а нам – до чого прагнути і над чим працювати!

А ми нагадуємо, що під вмілим керівництвом Сергія Байдо в LISOD лапароскопічним методом проводяться операції онкологічного та неонкологічного профілів та екстрена хірургія будь-якої складності.

Довірте своє здоров'я професіоналам! Запишіться на консультацію в LISOD:

0 (800) 500-110 — безкоштовно по Україні;

+38 (044) 277-8-277 — щодня з 8.00 до 20.00.

«Феномен Байдо» — нам є чим пишатися!,фотогалерея (2 фото)

Інші новини