«Слухай, щоб знати!»

Сьогодні ми підтримали цей девіз. Адже щоб перемогти діагноз «рак», важливо знати ворога в обличчя.

Щоб підібрати правильні методи лікування, потрібно максимально вивчити пухлину, з якою доводиться мати справу. Рак — не найкращий привід для експериментів. Неодноразово доведено, що традиційні методи лікування дозволяють досягти ліпших результатів, ніж альтернативні. Про один з найефективніших традиційних методів лікування раку — променеву терапію — говорив у прямому ефірі радіо «Голос столиці» ізраїльський клінічний онколог Цві Бернштейн.


Ефір був насичений цікавою і корисною інформацією. Перше питання лікарю стосувалося того, чи справді в Україні можна ефективно лікувати рак? Цві Бернштейн відповів, що він працює тут десятий рік, і за цей час є серйозні зрушення в наданні онкологічної допомоги в Україні. Не можна стверджувати, що в нашій країні неможливо вилікувати рак. Тому що вже діє широка мережа як державних, так і приватних онкологічних лікувальних установ. «До нас у LISOD часто звертаються пацієнти з інших клінік, щоб почути другу думку, ми широко співпрацюємо з українськими хірургами, урологами і бачимо, що хірургічна допомога — а хірургічний вид лікування є одним з основних при онкологічних захворюваннях — перебуває на високому рівні. Але дуже заважає скепсис у ставленні до свого, який буває частково гіпертрофований. Заважає невіра в можливість змін».


Лікар розповів про те, що променева терапія є частиною комплексного лікування раку, разом із хірургією, хіміотерапією й біологічними методами лікування. Її часто називають хірургією без скальпеля. Це дуже важливий метод лікування, який призначають приблизно 60-70% онкологічних хворих. За сто років застосування променева терапія довела свою ефективність. «Іонізуюче випромінювання впливає на ДНК пухлинної клітини, викликаючи дефекти. За рахунок біологічних особливостей пухлинні клітини не можуть виправити такі пошкодження. Натомість здорові клітини, також зазнаючи руйнівного впливу, можуть відновлюватися, — зазначив лікар Бернштейн. — Не вся пухлина відразу реагує на лікування. І не в один момент клітина гине. Найчастіше потрібно кілька циклів ділення клітини, щоб ці пошкодження в ДНК проявили себе й клітини загинули».


Лікар розповів, що повністю знищити великі маси пухлини за допомогою променевої терапії неможливо. Але можна їх значно зменшити, а після цього провести операцію. Наприклад, при лікуванні саркоми може знадобитися серйозна операція. Але за рахунок застосування передопераційної променевої терапії пухлина може бути переведена в більш операбельний вигляд. Хірург може провести операцію з меншою травмою — і хворий одужує.


Тривалість сеансу променевої терапії залежить від розміру поля опромінення і складності конфігурації полів, — від 3-4 хвилин до 10-15.

У старих апаратах пухлина отримувала опромінення з двох полів — переднього і заднього. При цьому здорова тканина, розташована між шкірою і пухлиною, отримувала дозу опромінення. При двох полях це 50% з одного боку і 50% з іншого. Але лінійні прискорювачі дають можливість запланувати 10-12 полів опромінення, при цьому відсоток, отриманий здоровою тканиною, буде набагато менший, при тій же концентрації в головній цілі. Таким чином можна підвести максимальну дозу на пухлину і зберегти здорові тканини.


Цві Бернштейн розповів і про те, як планується опромінення і як проходить підготовка: «Це багатоступінчастий процес. Все починається з рішення мультидисциплінарного консиліуму, в якому беруть участь лікарі різних спеціальностей, включаючи хірургів, онкологів, радіологів, патологів — чи потрібна променева терапія в даному випадку і на якому етапі вона буде застосовуватися під час комплексного лікування. Променевою терапією займається ціла команда фахівців — променеві терапевти, фізики, дозиметристи, інженери та лаборанти, які проводять лікування. Ми знаємо дози, які потрібні в кожному конкретному випадку, щоб вилікувати цю пухлину. А ще ми знаємо дози, які можна дати на органи ризику, щоб не виникло серйозних функціональних змін».

Інші новини