Впевненість у правильному діагнозі — перший крок до перемоги над хворобою

На сьогодні не існує єдиного аналізу, який може точно відповісти на запитання, здорова людина чи хворіє на рак. Щоб діагноз був поставлений правильно, можуть знадобитися різні обстеження.

Якщо пацієнт регулярно проходить скринінги, з'являється велика ймовірність виявити пухлину на ранній стадії. Також дуже важливо не затягувати з візитом до лікаря, якщо ви помітили у себе незрозумілі симптоми. Вчасно призначене лікування може врятувати ваше життя.

Із чого починається діагностика? Перш за все проводиться клінічний огляд пацієнта і збір анамнезу. Далі призначається мінімально необхідний комплекс обстежень для постановки правильного діагнозу.

 Методи діагностики раку можуть включати:

• Діагностичну візуалізацію.

• Лабораторні аналізи.

• Ендоскопічні обстеження.

• Генетичні дослідження.

• Біопсію.

• Хірургічну операцію.

 

Побачити, щоб розібратися

Методи візуалізації (їх ще називають променевою діагностикою) допомагають побачити те, що відбувається всередині організму. За їх допомогою можна виявити пухлину, знайти метастази, проконтролювати ефективність лікування.

Технології, які застосовуються в онкології, постійно вдосконалюються, стають різноманітнішими і точнішими. Різні методи візуалізації спрямовані на те, щоб знайти найкращий варіант лікування для кожного пацієнта. Для отримання достатнього обсягу інформації може використовуватися не один метод, а кілька.

 

+ Комп'ютерна томографія (КТ). Найбільш поширений метод візуалізації, який застосовують для виявлення раку і контролю за його розповсюдженням.

+ Позитронно-емісійна і комп'ютерна томографія (ПЕТ-КТ). За результатами обстеження лікарі-радіологи оцінюють метаболічну активність тканин, виявляють місце розташування пухлини і встановлюють її поширеність.

+ Ультразвукова діагностика. Застосовується для виявлення патологій органів черевної порожнини, малого таза, м'яких тканин, молочних залоз, щитовидної залози і т. д.

+ Ендоскопічні дослідження. Найчастіше призначаються для обстеження шлунково-кишкового тракту і дихальних шляхів. Під час процедури лікар може не тільки побачити зміни тканин, але і взяти зразки для дослідження, а також провести лікування (видалити поліп, здійснити резекцію, стентування і т. Д.). Ендоскопічне УЗД є обов'язковим дослідженням при пухлинах шлунка, стравоходу, прямої кишки.

+ Мамографія. Це рентгенівське дослідження молочної залози, може призначатися як скринінгове для жінок старше 40 років. У поєднанні з томосинтезом точність значно підвищується, лікарі можуть дослідити кожен міліметр тканин молочної залози.

+ Методи ядерної діагностики. Рекомендують для визначення стадії хвороби; виявлення метастазів на ранньому етапі; визначення стану органів і систем перед хірургічним втручанням і на фоні проведення хіміотерапії.

 

Аналізи крові

Найчастіше оцінюються показники клінічного аналізу крові — рівень гемоглобіну, лейкоцитів, лімфоцитів і тощо. Крім того, проводиться біохімічний аналіз крові, який дозволяє оцінити роботу внутрішніх органів, отримати інформацію про метаболізм, з'ясувати потребу в мікроелементах.

Для деяких видів раку визначаються онкомаркери. Результати таких аналізів можуть бути використані для виявлення раку, моніторингу та оцінки прогнозу. Підвищення концентрації маркерів може вказувати на виникнення раку або його рецидив. Але не у всіх пацієнтів із онкодіагнозом рівень маркерів збільшується, а в деяких випадках навіть значне підвищення концентрації маркерів відбувається з причини, не пов'язаної з раком. Приклади пухлинних маркерів: простат-специфічний антиген (PSA) для раку простати, раковий антиген CA 15-3 для раку молочної залози, маркер раку яєчників CA 125.

Дослідження генів

Аналіз може призначатися для пошуку генетичних мутацій. Він не може виявити рак, але може ідентифікувати певні поломки (мутації), що вказують на схильність до розвитку раку. Прикладом такого аналізу можна назвати мутацію в генах BRCA1 і BRCA2, наявність яких може говорити про високу ймовірність розвитку раку молочної залози або раку яєчників.

Лікування раку стає все більш індивідуалізованим. З'явилося безліч цілеспрямованих (таргетних) препаратів, які впливають на певні гени або мутації в клітинах. Щоб підібрати ефективний препарат для лікування, попередньо проводиться генетичне тестування.

Підтвердження діагнозу

Якщо мова йде про рак, то остаточний діагноз завжди ґрунтується на висновку лікаря-патолога, який вивчає клітини пацієнта під мікроскопом.

Для отримання зразка клітин або тканини може бути проведена біопсія (тонкою або товстою голкою) або вся пухлина може бути видалена хірургічним шляхом. Вибір методу залежить від попереднього діагнозу і локалізації пухлини.

Біопсія може проводитися під контролем УЗД або рентгена (мамографії) для більшої точності. Під місцевою анестезією лікар видаляє невеликий зразок пухлини. Отриману тканину досліджують, щоб перевірити, є пухлина злоякісною чи доброякісною, провести імуногістохімічне дослідження.

На додаток або замість біопсії може бути показане цитологічне дослідження. Прикладом можна назвати мазок Папаніколау (ПАП-тест), який призначають в гінекології для виявлення клітинних змін епітелію шийки матки. Результат оцінюється за шкалою від 1 до 5, де 1 є доброякісним, а 5 — однозначно злоякісним.

Діагностика в LISOD

Щоб пройти якісне обстеження, українцям не обов'язково їхати до Європи або Ізраїлю. Якщо ви хочете бути впевнені в правильності поставленого діагнозу, ви можете звернутися до Лікарні ізраїльської онкології LISOD. Як і в провідних медичних центрах світу, тут сконцентровані професіонали і сучасне обладнання.

Кожен пацієнт, який звернувся до LISOD, отримує безперечні переваги. Ізраїльські клінічні онкологи, які керують процесом діагностики і лікування, призначають тільки необхідні процедури для встановлення діагнозу. Нічого зайвого, а тільки те, що відповідає міжнародним рекомендаціям. Пацієнти проходять обстеження із застосуванням сучасної апаратури, верифікація гістологічних досліджень проводиться у провідній лабораторії Німеччини.

Точність отриманих результатів гарантує в подальшому призначення ефективної терапії. Якщо поставлений онкологічний діагноз, пацієнт, який звернувся в LISOD, може негайно розпочати необхідне лікування і в одній команді з лікарями боротися за перемогу над раком!

 

Запишіться на консультацію або діагностику:

0 (800) 500-110 — безкоштовно по Україні;

+38 (044) 277-8-277 — щодня з 09:00 до 20:00.

Інші новини