Вітаміни: пити чи не пити — ось у чому питання

Зараз всі ми радіємо сонцю, літньому  розмаїттю фруктів і овочів. Але навіть у такий благополучний період, коли «вітамінна продукція» буквально на кожному кроці лежить на прилавках магазинів і ринків, наші пацієнти часто запитують про прийом синтетичних вітамінів.

Чи правда, що потрібно під час онкологічного лікування і по його закінченні приймати вітаміни, що містять магній, кальцій, мікроелементи, а також вітаміни «С», «В» та інші?

 «Відносно прийому вітамінів чітких рекомендацій немає, — розповідає клінічний онколог LISOD доктор Цві Бернштейн. — Однак є роботи, які доводять, що застосування Бета-каротину у курців підвищує ймовірність розвитку раку легкого. Американська асоціація боротьби з раком рекомендує під час лікування утриматися від вживання будь-яких вітамінів або мікроелементів, саме ґрунтуючись на тому, що немає ніяких об'єктивних даних. Зараз проводиться багато досліджень щодо людей, які одужали, вилікувалися від раку, — як у них було з прийомом вітамінів.

В Ізраїлі практично не застосовуються вітаміни. Так що, я не маю достатньо підстав, щоб рекомендувати їх після лікування, а тим більше під час нього. Мій професор колись говорив, що одного яблука і одного апельсина в день достатньо, щоб задовольнити всі потреби організму у вітамінах».

Якщо все ж ви хочете приймати вітамінні добавки, або вам призначили такі препарати в зв'язку з супутнім захворюванням, обов'язково попередньо консультуйтеся з клінічним онкологом. Спеціаліст проаналізує вашу конкретну ситуацію і дасть необхідні рекомендації з приводу вживання будь-яких вітамінів.

Інші новини