Вірус папіломи людини. Ризики і їх зменшення

Вірус папіломи людини може спричинити появу злоякісних пухлин. Та, на щастя, можлива профілактика зараження ВПЛ.

Про небезпеку вірусу, асоційовані з ним види раку та вакцинацію говоримо сьогодні з клінічним онкологом LISOD, спеціалістом з лікування всіх видів раку Максимом Єрмаковим.

— Як передається вірус папіломи людини?

— У переважній більшості випадків зараження відбувається через статеві контакти (будь-які види взаємодії між сексуальними партнерами, зокрема, й через спільне використання інтимних іграшок). Тому дуже важливо користуватися презервативами, які дають найкращий захист від ВПЛ.

— Чи всі штами вірусу однаково небезпечні?

— Серед кількох десятків різновидів вірусу папіломи є онкогенні штами, які пов’язані з підвищенням ризику появи певних злоякісних пухлин. Найканцерогенніші (за статистикою, найчастіше зі злоякісними пухлинами пов’язують два штами папіломавірусу) — 16 та 18. Вони «відповідальні» за розвиток як генітальних форм раку (рак шийки матки, статевого члена, плоскоклітинний рак вульви, анальні та періанальні карциноми), так і плоскоклітинних орофарингеальних карцином (пухлини порожнини рота, ротоглотки).

Є статистика щодо рівнів захворюваності з північноамериканської бази даних Medscape за 2004-2008 роки. Серед жінок при загальній кількості 21291 випадок раку (ротоглотка, анус, матка, вагіна, шийка матки) 18 тисяч випадків було асоційовано з вірусом папіломи людини, з них 15 тисяч — з ВПЛ 16 або 18 типу.

Якщо говорити тільки про рак шийки матки, то при майже 12 тисячах випадків 11,5 тисяч асоційовано з ВПЛ, з них 9,5 тисяч — пов’язані з 16 та 18 штамами.

— Хто в групі ризику — чоловіки чи жінки?

— На вірус папіломи і рак, асоційований з ВПЛ, хворіють обидві статі. Проте чоловіки — значно рідше. Скажімо, за даними того ж дослідження, при 12 тисячах випадків раку шийки матки було зареєстровано лише 1046 випадків захворювання на рак статевого члена. Практично в 12 разів менше!

— Чи є лікування від ВПЛ?

— Ні, ВПЛ не лікується. Можна лише запобігти зараженню окремими штамами завдяки вакцинації.

— Вакцинація від ВПЛ — чи дорівнює вакцинації від раку, зокрема, шийки матки?

— Не зовсім. Хоча сучасні вакцини грандіозно зменшують ризик розвитку раку шийки матки. Ми ж бачимо, який відсоток хвороб пов’язаний з ВПЛ. Поставити знак тотожності між вакцинацією від ВПЛ та вакцинацією від раку не можна. Бо є ще інші причини розвитку раку. Але те, що щепленням можна викреслити величезний відсоток хвороб і зберегти колосальну кількість життів — це факт.

Зауважу: навіть після вакцинації жінкам потрібні огляди у гінеколога і скринінги раку шийки матки. Є невеликий відсоток пухлин, не пов’язаних із ВПЛ.

— Коли найкращий час для щеплення?

— В ідеалі отримати курс вакцинації потрібно в 11-12 років — до початку статевого життя. І хлопчикам, і дівчаткам.

Доцільність вакцинації для дорослих пацієнтів (до 45 років) визначається індивідуально. З цього приводу варто проконсультуватись із онкологом або онкогінекологом.

— Чи можна вакцинуватися від ВПЛ онкопацієнтам?

— Так, можна. Навіть під час лікування раку. Але ситуації і хвороби бувають різні, тож перед вакцинацією обговоріть це питання з вашим онкологом.

— Від яких типів ВПЛ захищає щеплення?

— Залежить від обраної вакцини.

  • Гардасил — дев’ятивалентна (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 і 58 тип), чотирьохвалентна (6, 11, 16, 18 тип) вакцина.
  • Церварикс — двовалентна вакцина (16 і 18 тип).

В Україні вакцини від ВПЛ входять до переліку рекомендованих, але зробити щеплення можна лише за власний кошт. Тому, на жаль, у нас невеликий відсоток населення охоплений таким захистом.

— А як у світі?

— У багатьох країнах вакцинація від ВПЛ включена в обов’язковий календар щеплень і виконується коштом системи охорони здоров’я. Там розуміють, що значно легше і дешевше запобігти появі хвороби, аніж лікувати її.

Наведу ще трохи цифр. Скажімо, за оцінкою Асоціації протипухлинних онкологічних центрів Азії, між 2005 і 2014 роками в регіоні могло бути зареєстровано 4,2 млн випадків раку шийки матки (з урахуванням середніх темпів поширення хвороби). Натомість було виявлено 0,4 млн випадків. Вакцинація запобігла появі 3,8 млн пухлин.

На думку шведських дослідників, вакцинація зменшує ризик появи раку шийки матки на 63%.

За підрахунками Королівського коледжу Лондона (Великобританія), серед тих, хто провів вакцинацію у віці 12-13 років, зниження частоти раку шийки матки досягло 90%. При вакцинації з 14 до 16 років — 62%, з 16 до 18 років — 34%.

Отож, як бачимо, своєчасна вакцинація дає вищий рівень захисту. Вакцинуйтеся самі, подбайте про щеплення дітям. Це справді може врятувати життя.

Будьте здорові!

Інші новини