Як ендоскопічна процедура «стентування» допомагає уникнути важкої операції

Кишкова непрохідність — це порушення або повне припинення просування їжі по кишечнику. Такий стан загрожує життю, і людині потрібна термінова лікарська допомога. У більшості клінік пацієнтам виконують операцію, яка називається колостомія: на животі створюють штучний вихід з кишечника — колостому. З колостомою пацієнти можуть жити роками.

Чи є якесь інше рішення? Чи можна уникнути колостомії при лікуванні кишкової непрохідності? Чи можливо зберегти пацієнту високу якість життя? Ці питання ми поставили провідному лікарю-ендоскопісту LISOD Вадиму Корпяку.

Вадим Корпяк:

- Однією з найсерйозніших причин виникнення кишкової непрохідності є пухлина кишечника, яка закупорює просвіт кишки. У LISOD пацієнтам, які проходять паліативне лікування (наприклад, хіміотерапію) при пухлинах товстого кишечника, ми проводимо процедуру, що дозволяє уникнути виведення колостоми. Ліквідуємо непрохідність за допомогою установки спеціального стента. Вже через кілька годин, іноді навіть хвилин, у пацієнтів відновлюється прохідність через звужену ділянку кишки.

Чи потрібна тривала госпіталізація після такої процедури?

Ні. Як правило, на наступний день пацієнти можуть виїхати додому або продовжити перерване лікування.

Чи завжди можливо провести стентування?

Як і будь-який метод, стентування не завжди може допомогти. Але! 90% наших пацієнтів, яким вдалося уникнути важкої операції, — це дуже багато, це гарний результат. Адже стентування товстого кишечника — один з найбільш складних видів стентування взагалі. Для його правильного виконання потрібно відповідне ендоскопічне обладнання, якісні стенти і, звичайно, великий досвід установки.

Крім кишечника, для яких ще органів при звуженні просвіту проводиться стентування?

Ми виконуємо стентування стравоходу, вихідного відділу шлунка, дванадцятипалої кишки і доступних ендоскопічно відділів тонкої кишки, а також трахеї, бронхів і жовчовивідних проток.

Щоб отримати консультацію і записатися на прийом,телефонуйте:

 0 (800) 503-840 (безкоштовно по Україні) або +38 (044) 331-2-980.

Інші новини