У новий рік — із новими можливостями!

У січні 2019 року в LISOD встановлений цифровий мамограф останнього покоління — Giotto Class. Це апарат експертного рівня, виготовлений у грудні 2018 року в Італії, на заводі IMS. Унікальне підприємство понад 40 років виробляє виключно мамографи преміум-класу, які користуються авторитетом у медичному світі і випереджають продукцію конкурентів за інноваціями та якістю.

Із гордістю можемо заявити, що модель, яка придбана для LISOD, ще не використовується в жодному лікувальному закладі України. Сьогодні це найсучасніший мамограф, який дає можливість лікарям набагато ефективніше діагностувати захворювання грудей, у тому числі ранні стадії раку.

«Найважливіше в нашій роботі — це якість знімків, адже від цього безпосередньо залежить рівень діагностики. І тепер, завдяки новому обладнанню, ми переходимо на абсолютно інший рівень візуалізації, — розповідає лікар-рентгенолог LISOD, фахівець із діагностики захворювань молочної залози Дар'я Вінницька. — Від інших моделей Giotto Class відрізняється наявністю функції томосинтезу, за допомогою якої ми отримуємо позрізове зображення грудей. Технічні особливості апаратури і наявність спеціальних фільтрів дозволяють захистити пацієнтку від опромінення, яке значно менше, ніж у мамографів із томосинтезом від інших брендів».

Як проходить мамографічне дослідження із томосинтезом? Спочатку роблять знімок грудей у певній проекції. Якщо лікар бачить щось підозріле, підключається додаткова опція — томосинтез. Рентгенівська трубка по дузі обертається навколо молочної залози і робить серію знімків, які потім обробляються комп'ютером і об'єднуються у відеопетлю. «Ми уважно розглядаємо кожен отриманий зріз і підтверджуємо або спростовуємо наявність утворень у залозі, визначаємо їх розташування, а також уточнюємо характеристики, наприклад, які у них контури — рівні, чіткі чи ні тощо, — пояснює Дар'я Костянтинівна. — Традиційне мамографічне дослідження не завжди дає можливість виявити невеликі новоутворення в тканинах грудей із щільною структурою, характерною для молодого віку. І для уточнення діагнозу раніше доводилося додатково проводити УЗД або МРТ. Томосинтез забезпечує можливість більш точної і більш ранньої діагностики раку, оскільки дає детальні позрізові знімки всієї залози від шкіри до шкіри, хоча і не замінює інших методів діагностики».

У мамографах інших виробників трубка апарата рухається постійно і весь час опромінює залозу. Giotto Class використовує іншу технологію. «За рахунок того, що знімки виконуються під час мікрозупинки, виходить більш чітка картинка — і в цьому головний плюс для лікаря, — розповідає рентгенолог. — Для пацієнтки дуже важливо те, що висока роздільна здатність мамографа дозволяє виявити найменші відхилення від норми. При цьому немає обмежень за розміром грудей. Процедура проходить швидко і комфортно для жінки».

Таке обстеження необхідне для встановлення правильного діагнозу і визначення подальшої тактики. Адже підозріле ущільнення маленького розміру, яке неможливо відчути руками, буде чітко видно на екрані. Зручно те, що під контролем мамографа можна навіть з невеликого новоутворення взяти зразок тканини для гістологічного дослідження (стереотактична біопсія). Якщо пухлина доброякісна, можна обмежитися наглядом. А ось при підтвердженні діагнозу «рак молочної залози» краще не втрачати дорогоцінний час.

Нагадуємо, що скринінгові обстеження за допомогою мамографії рекомендується проходити щороку всім жінкам старше 40 років, а при наявності історії захворювань у сім'ї — після 35 років. Якщо ж жінка виявила у себе ущільнення в грудях, збільшення підпахвових лімфовузлів, зміни на шкірі або виділення із соска, діагностику слід пройти якомога швидше. Завдяки Giotto Class у лікарів буде більше можливості виявити рак молочної залози і успішно вилікувати його.

 

Запишіться на діагностику або скринінг:

0 (800) 500-110 — безкоштовно зі стаціонарних телефонів по Україні;

+38 (044) 277-8-277 — щодня з 09:00 до 20:00.

Інші новини