Таргетна терапія і імунотерапія — що спільного і в чому відмінність?

Таргетна терапія і імунотерапія — завдяки цим інноваційним методам сьогодні онкологи виділяють ознаки певного виду раку, що дозволяє призначити пацієнтові препарати для боротьби саме з його пухлиною. Що спільного й відмінного в цих методах, пояснює провідний клінічний онколог LISOD професор Авраам Кутен:

— Імунотерапію можна включити в загальне поняття таргетної терапії. У таргетній терапії використовуються спеціальні медикаменти — гормональні або хіміопрепарати, — які ми називаємо біологічними. Ці препарати запускають дію механізму в ракових клітинах так, щоб виявити в них якісь «ненормальності». Тобто у нас існує сьогодні «біологічний інструмент» для розпізнавання мутацій, які ми називаємо сигнальними. Якщо методами молекулярної біології можна виявити певну мутацію або неправильну поведінку клітини, то можна розробити і медикаменти, які будуть діяти на цю мутацію і перешкодять раковим клітинам розвиватися. Є різні класи таргетної терапії. Наприклад, є певні гормони: якщо в пухлинній клітці виявляється гормональне відхилення, як при раку грудей, пацієнтові призначають таргетну гормонотерапію. Якщо виявляються якісь «поломки» в геномі клітини, вибирають специфічний хіміопрепарат. Таким чином, замість того, щоб лікувати всіх пацієнтів одними і тими ж медикаментами, людині призначають хіміотерапевтичний або біологічний препарат, який діє відповідно до генетичного профіля пухлини пацієнта. Ось це і називається таргетною терапією.

Сучасна імунотерапія використовує певні медикаменти, які змушують імунну систему пацієнта атакувати ракові клітини. Завдяки цим препаратам імунна система відрізняє пухлинні клітини як якісь сторонні «ворожі» агенти, розпізнає їх як віруси, як щось чужорідне. Тобто дія препаратів спрямована на вироблення антитіл, наприклад як при боротьбі з бактеріями: якщо організм сам не в змозі виробити необхідні антитіла, їх потрібно розробити в лабораторії і впровадити в організм. Імунотерапія розвивається сьогодні дуже швидко, з'являється все більше і більше нових медикаментів. Завдяки препаратам, які зараз ще в стадії розробки, навіть якщо ми не доб'ємося повного зцілення, то, принаймні, зможемо утримувати захворювання в хронічному стані, доб'ємося стабілізації хвороби.

Інші новини