Шість питань про хіміотерапію, або Як отримати найкраще лікування

Сьогодні хіміотерапія — невід'ємна частина онкологічного лікування. А в деяких випадках цей метод може бути єдино можливим способом боротьби із захворюванням.

Результат прямо залежить від правильності проведення лікування, і дрібниць тут немає. Важливо все: високий клас лікарів і середнього медперсоналу, доведена якість препаратів, правильний розрахунок індивідуальної дози, наявність сучасної хімічної лабораторії, підготовка розчинів досвідченими провізорами та лаборантами.

Чому краще використовувати препарати, виготовлені провідними фармацевтичними компаніями Європи, США та Ізраїлю?

Відомі світові виробники гарантують:

• відповідність кількості діючої речовини тому значенню, яке вказане на упаковці;

• дотримання правил зберігання препаратів при їх транспортуванні;

• високу якість ліків при використанні дженериків (препаратів, що мають такий же склад діючих речовин, лікарську форму та ефективність, як і оригінальні препарати).

Що таке протокол хіміотерапії?

Для кожного виду пухлини на підставі багаторічних досліджень, проведених вченими і лікарями передових країн світу, визначені дози і режими застосування хіміотерапевтичних препаратів. Протокол хіміотерапії включає:

• строгий розрахунок дози цитостатика (протипухлинного препарату), яка залежить від площі тіла пацієнта;

• періодичність і послідовність введення препаратів;

• коректну попередню медикаментозну підготовку пацієнта до проведення хіміотерапії (премедикацію);

• комплекс лікувальних заходів, спрямованих на мінімізацію побічних явищ (терапію супроводу);

• подальше правильне ведення пацієнта в амбулаторному режимі, тобто цілодобовий зв'язок із лікарнею.

На відміну від багатьох медустанов, де лікар підбирає для пацієнта хіміотерапевтичне лікування, покладаючись на власний досвід, ми нічого не підбираємо і не придумуємо. План лікування розробляє консиліум провідних фахівців LISOD на підставі останньої версії рекомендацій світових онкологічних співтовариств: NCCN, ASCO, ESMO.

Чому важливий контроль протоколів хіміотерапії?

Коли мова йде про здоров'я людини, на лікарях лежить величезна відповідальність. Розрахувати дози, визначитися з періодичністю введення препаратів, перевірити і ще раз перевірити розрахунок і тільки потім приступити до лікування — в цьому сенс потрійного контролю, який передує проведенню хіміотерапії. Перевірка проходить в три етапи.

Перший етап. Лікар-онколог розраховує дози і вказує інтервали введення цитостатичних препаратів, необхідних для конкретного пацієнта. Готовий протокол доктор підписує і ставить особисту печатку.

Другий етап. Другий лікар-онколог і / або завідуюча відділенням перевіряє розрахунки колеги і, якщо все в порядку, також ставить на документі підпис і печатку.

Третій етап. Протокол перевіряє висококваліфікований провізор — фахівець, який працює в хімічній лабораторії. Його підпис — третій на документі.

Де готують ліки для проведення хіміотерапії?

Ліки, яке отримує пацієнт, — це цитостатичний препарат, розведений при правильній температурі, в потрібній пропорції, в правильному розчині відповідно до дози в протоколі.

В LISOD готують розчини в сучасній хімічній лабораторії, де встановлені прилади для контролю температури і вологості, необхідних для зберігання препаратів. Препарати, які потребують низької температурі зберігання, знаходяться в холодильнику, де є електронний датчик температури, з цілодобовим моніторингом.

У лабораторії встановлено камеру відеоспостереження із записом для контролю дій персоналу.

Як виключити можливість помилки?

• На посуд для ліків кріплять етикетку із зазначенням дози препарату.

• Використовуючи витяжну шафу, досвідчений фармацевт готує розчин з дотриманням повної стерильності.

• Посуд з готовими ліками поміщають у пакет, на який теж кріпиться етикетка.

• На спеціальному ліфті пакет з ліками відправляють у відділення, де пацієнти отримують хіміотерапію.

Як пацієнту контролювати «правильність» ліків?

Наші пацієнти можуть бути присутніми в лабораторії при підготовці ліків. Більш того, ми б хотіли, щоб кожна людина, яка буде проходити хіміотерапію, спостерігала за процесом приготування розчинів.

Практика показує, що, побачивши все на власні очі, пацієнт відчуває себе спокійніше і впевненіше. Сотні людей вже скористалися такою можливістю і переконалися, що препарат взяли з потрібної ємності і в необхідній кількості.

Іноді запитують, чи не порушуються правила дотримання стерильності, якщо в лабораторії присутні «сторонні». Знайте, що сторонніх у нас немає. Пацієнти — такі ж учасники медичного процесу, як лікарі і медсестри. Спостерігач отримує спеціальний одяг, в якому можна перебувати в лабораторії.

 Сподіваємося, що ця інформація допоможе вам без хвилювань і страху пройти курси хіміотерапії. Ми завжди поруч і бажаємо вам повного одужання.

Інші новини