Що обговорили експерти на Конгресі ESGO? Розповідає Алла Вінницька

У Відні завершився Конгрес ESGO — Європейського товариства гінекологічних онкологів. Це масштабний медичний форум, який щорічно збирає не тільки європейських фахівців, а й лікарів з усього світу. Професіонали обговорюють актуальні проблеми і нові перспективи лікування злоякісних пухлин жіночої статевої сфери.

Традиційно в Конгресі ESGO активно беруть участь провідні лікарі Лікарні ізраїльської онкології. Цього року головний лікар професор Алла Вінницька і хірург Дмитро Голуб представили колегам дві постерних доповіді — досвід LISOD в лікуванні онкогінекологічних захворювань.

Про найважливіші теми, що обговорювалися на Конгресі, ми запитали Аллу Вінницьку.

Чи обговорювалися на форумі нові ефективні препарати?

Так. Дуже цікавою була секція з лікування раку яєчників. Найактивніша дискусія розгорнулася навколо так званих PARP-інгібіторів. Йшлося про новий препарат, який називається Олапаріб. Якщо раніше ці ліки ми призначали тільки пацієнткам з мутаціями гена ВRСА, то зараз вже є докази, що більшість пацієнток відповідає позитивно на Олапаріб, незалежно від наявності або відсутності мутації.

Про які ще нововведення говорили кращі онкогінекологи світу? Які перспективи у наших пацієнток?

Перспективи дуже добрі — зокрема, це нові можливості замісної гормональної терапії прооперованих з приводу раку яєчників і раку ендометрія. Відбувається справжня революція — докорінно змінюється те, що завжди було «табу» для гормонозалежних пухлин.

Якщо раніше вважалося, що ад'ювантна (післяопераційна) гормональна терапія може викликати рецидив, то зараз вже є роботи, які доводять що така терапія істотно подовжує життя (в порівнянні з тими, хто не отримував гормональне лікування) і, головне, дає жінці можливість жити яскраво і повноцінно.

На Ваш погляд, що все-таки зараз виходить в світі на перший план по лікуванню гінекологічного раку?

Малотравматична лапароскопічна хірургія. Зараз її все більше і більше застосовують у світі. Вже не тільки при раку шийки матки та раку ендометрія, а й при раку яєчників, у багатьох країнах операції з масивним видаленням уражених тканин і органів проводять лапароскопічним методом. Власне, медичний світ приходить до того, що ми в LISOD робимо вже протягом семи років.

Які ще теми, крім медикаментозного і хірургічного лікування, Ви обговорювали з колегами на Конгресі?

Багато уваги приділялося психологічній допомозі. Це було дуже цікаво. Адже у нас таку допомогу надають давно — з дня заснування лікарні з пацієнтами працюють психологи.

Дуже важливу проблему, яку часто замовчують, підняли на завершальній виїзній сесії у Віденському сессіоні. Тема називалася «Сексуальність і онкологія». На жаль, такі питання пацієнтки рідко з нами обговорюють. Лікування буває різне: і операція, і променева терапія; крім того, буває виведена колостома. Все це впливає на сексуальне життя жінки. Такі проблеми вирішують з онкогінекологом і психологом. Ми говорили якраз про те, що з теми потрібно зняти «печатку». Лікар повинен ще до початку лікування пояснити пацієнтці, що цю проблему буде з нею обговорювати, що табу немає, що разом знайдемо відповіді на всі питання, пов'язані з сексуальним життям і під час, і після лікування.

Ви відомий в світі онкогінеколог, лікар з величезним досвідом. Що дає Вам і іншим експертам конгрес, який збирає найкращих фахівців з різних країн?

Безперечно, є великий досвід, багато років роботи, багато вилікуваних пацієнток. Однак такий представницький форум дає поштовх, новий імпульс, відбувається систематизація знань. Ми всі багато читаємо, в курсі світових досягнень, але коли слухаєш колег, коли обговорюєш, дискутуєш, все розумієш на іншому рівні, ще більш високому.

Хочеться відзначити дуже хорошу організацію — будь-який учасник міг поставити запитання від аудиторії біля мікрофона, з'ясувати те, що важливо. Можна було підійти в кулуарах до лектора, який тебе зацікавив, обмінятися з ним враженнями. На маленьких семінарах це відбувалося особливо активно, тому що ми спілкувалися не лише з лекторами, а й між собою, дізнавалися нові для себе речі. Це завжди зустріч однодумців, друзів.

І головне  — все, що відбувалося на Конгресі, все, що ми обговорювали, — не просто теорія, а методи, які можна застосовувати на практиці і які

однозначно допоможуть нашим пацієнткам.

Що обговорили експерти на Конгресі ESGO? Розповідає Алла Вінницька,фотогалерея (3 фото)

Інші новини