Щеплення проти раку — від яких захворювань назавжди позбавляє вакцинація?

Сьогодні точно відомо, що рак шийки матки викликає вірус папіломи людини (ВПЛ) і що вакцинація від ВПЛ запобігає захворюванню. Дівчата і молоді жінки, які своєчасно роблять щеплення спеціальними препаратами Гардасил (Gardasil) або Церварикс (Cervarix), в подальшому назавжди позбавляють себе від цієї небезпечної недуги.

Однак далеко не всі знають, що існує цілий ряд онкологічних захворювань, які також викликає вірус папіломи людини. Зокрема, зростає кількість пухлин голови та шиї, причиною яких є ВПЛ. Ці утворення виникають в епітеліальній тканині, де і живе вірус папіломи людини. Карциноми, пов'язані з ВПЛ, можуть вражати слинні залози, ротову порожнину, гортань, глотку, носові ходи і навколоносові порожнини.

Говорить клінічний онколог LISOD Цві Бернштейн: «Вірус папіломи людини налічує понад 200 видів. Ці віруси високо заразні — легко переходять від людини до людини. Вони відносяться до тих, що передаються статевим шляхом, і існують приблизно у 70% людей. Як правило, вони зникають самостійно, але бувають персистентні (постійні) віруси — штами, які постійно перебувають в організмі і можуть призводити до виникнення раку голови і шиї».

Оскільки доведена вірусна природа цих пухлин, їм також можна запобігти вакцинацією. Саме тому в розвинених країнах прищеплюють і хлопчиків з 9-річного віку.

Пояснює онкогінеколог, головний лікар Лікарні ізраїльської онкології LISOD професор Алла Вінницька: «Необхідно розуміти, що вакцинація проти ВПЛ — профілактика не тільки раку шийки матки, а всіх захворювань, які асоціюються з цим вірусом: раку ануса, раку пеніса, раку ротоглотки і носоглотки. Тобто відомо велика кількість хвороб, для яких є доведеною присутність ВПЛ. Зараз вже прийнято в розвинених країнах, що повинні робити щеплення хлопчики з 9 років. У LISOD ми робимо такі щеплення молодим людям у віці від 18 до 26 років».

Таким чином, щеплення від ВПЛ — це реальна профілактика ряду вкрай небезпечних злоякісних пухлин як для жінок, так і для чоловіків. Відмовлятися сьогодні від вакцинації нерозумно», — наполягає Алла Вінницька.

Поки в нашій країні на державному рівні не діє програма обов'язкової вакцинації проти вірусу папіломи людини, кожен з нас повинен сам подбати про власне здоров'я і здоров'я своїх дітей.

Інші новини