Родимка чи меланома?

Напевно, немає людини, яка б не чула про небезпеку меланоми. Але, як показує практика, не всі люди ретельно стежать за своїм здоров'ям, у тому числі станом шкіри. Адже будь-яке захворювання, особливо онкологічне, легше вилікувати на самому початку, коли воно тільки-но з'являється. Як виявити меланому на ранній стадії? Чи можна запобігти захворюванню? Давайте розберемось.

Меланома шкіри — одна з найбільш злоякісних пухлин людини, що розвивається з пігметних клітин (меланоцитів) унаслідок їх трансформації і характеризується швидким метастазуванням. За даними програми Національного інституту раку США SEER (The Surveillance, Epidemiology and End Results — Спостереження, епідеміологія та кінцеві результати), за 50 років (з 1950 до 2000 року) захворюваність на меланому виросла на 600%. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, у всьому світі щорічно реєструється 132 тисячі випадків захворювання на злоякісну меланому і 66 тисяч смертельних випадків від меланоми та інших форм раку шкіри.

Причини захворювання

Чому ж кількість захворювань на меланому постійно зростає? Насамперед, це пов'язано з дуже шкідливою модою на темний відтінок шкіри. Люди хочуть засмагати – і годинами лежать на пляжі, не використовують сонцезахисні засоби, відвідують солярії. До речі, у багатьох країнах заборонено відвідувати солярії до 18-річного віку. За результатами дослідження, опублікованого в British Medical Journal, якщо перший візит до солярію відбувся до 35 років, то ризик виникнення меланоми зростає на 60%. Слід пам'ятати, що засмага в солярії не запобігає появі сонячних опіків, водночас може спричинити пошкодження ДНК шкіри. А сонячні опіки, отримані в дитинстві, вже у зрілому віці можуть призвести до неприємних наслідків.

Що ще збільшує ризик появи меланоми? Спадковість, якщо близькі родичі мали випадки захворювання. Генотип — більше схильні до хвороб люди зі світлою шкірою та очима. Травми родимок. Наявність великої кількості родимок чи пігментних плям на шкірі. Вік старше 50 років. Гормональні зміни у організмі.

Ознаки

Щоб діагностувати меланому, лікар звертає увагу такі ознаки: колір, розмір, межі, симетричність.
Найчастіше першою та головною ознакою переродження невуса (родимки, родимої плями) стає зміна кольору та розміру. Він може збільшитися чи зменшитися, потемніти чи посвітлішати — у разі появи будь-яких змін варто показати родимку онкологу. Іноді зовнішні зміни не відбуваються, але збільшуються регіонарні лімфовузли. Це теж привід порадитися з фахівцем.

До кого звернутись?

Якщо помітили у себе на шкірі підозрілу родимку, варто показати її онкологу. Це пов’зано з тим, що для діагностики меланоми частіше виконується повне видалення новоутворення у межах здорових тканин. Якщо родимку видаляє косметолог, не завжди може правильно оцінити її небезпеку. А травмування або часткове видалення може призвести до швидкого збільшення злоякісного утворення та появи метастазів.


У Лікарні ізраїльської онкології LISOD працюють лікарі з великим досвідом. Лікар оцінить розміри та форми невусів, проаналізує їхню потенційну небезпеку. При підозрі перетворення родимки буде рекомендовано її видалення. Остаточний діагноз буде встановлений після гістологічного дослідження видаленої ділянки.


Залежно від наявності віддалених метастазів може бути призначена хіміотерапія або опромінення ураженої ділянки. Але всі методи лікування підбираються індивідуально кожному за пацієнта. Також для лікування меланоми в лікарні широко застосовуються сучасна таргетна та імунотерапія, при лікуванні якими результати значно кращі.


Пам'ятайте, що при зверненні до грамотного фахівця на ранній стадії меланоми шанси вилікуватись дуже високі – близько 90%.

Профілактика

Чи можна запобігти захворюванню? Так, найкращим методом профілактики є запобігання сонячним опікам шкіри. Користуйтеся сонцезахисним кремом, будьте по можливості в тіні. А на відкритому сонці — лише до 11 ранку або після 16 години вечора. Не варто зайвий раз піддавати шкіру ультрафіолетовому випромінюванню — мінімізуйте солярій, шелак та інші подібні процедури. Уникайте травмування родимок та їх контакту з хімічними речовинами.
Але найголовніше — регулярно оглядайте своє тіло. Якщо якісь родимки виглядають не так, як раніше, запишіться до онколога. Це може врятувати ваше життя.


Запишіться на консультацію:
0-800-500-110 — безкоштовно зі стаціонарних телефонів по Україні;
+38(044) 277-8-277 — щодня з 09:00 до 20:00.

Інші новини