Рак шлунка: правильна діагностика і лікування

У чому небезпека раку шлунка? Найбільша — в тому, що хворобу дуже рідко діагностують на ранній стадії. Адже на початку вона має «лагідне обличчя»: жодних симптомів, нуль проблем зі здоров’ям, людина активна і сповнена сил. Якщо на цьому етапі звернутися на діагностику, то шанси на одужання — дуже високі. Але ж у нас не прийнято обстежуватися, коли нічого не турбує...

Перші дзвіночки і натяки з’являються у вигляді втрати апетиту, частої печії, нудоти, здуття живота, втомлюваності, відчуття переповненого шлунку   й болю в ньому, але все це найчастіше списується на хронічний гастрит чи некорисну їжу. І тільки на пізній стадії агресивна хвороба нарешті «розкриває карти» і вже не приховує своєї присутності в організмі — стає помітною втрата ваги та кров у випорожненнях, знижується гемоглобін, додається нудота й блювота, при враженні печінки — жовтяниця. Діагноз стає зрозумілим — і найчастіше тільки в цей момент починається боротьба за життя.

Чи буде боротьба успішною, залежить від багатьох чинників. Але першим кроком має бути вибір медичного закладу, в якому є всі можливості для точної діагностики і правильного лікування.

Діагностика

Фахівці Лікарні ізраїльської онкології LISOD під час встановлення діагнозу та призначення лікування керуються рекомендаціями міжнародних медичних протоколів (NCCN, ESMO тощо). Ми не призначаємо зайві процедури — тільки те, що потрібно в конкретній клінічній ситуації.

При підозрі на рак шлунка пацієнт, перш за все, скеровується на ендоскопічне дослідження — езофагогастродуоденоскопію (часто її називають просто гастроскопією). Діагностика в LISOD проводиться із застосуванням ефективного знеболення — пацієнт не відчуває жодного дискомфорту. Через ротову порожнину вводиться гнучка тонка трубка із камерою, проводиться огляд слизової оболонки стравоходу, шлунка, дванадцятипалої кишки. Коли лікар бачить підозрілу ділянку, виконується біопсія, яка дає можливість точно встановити діагноз і визначити особливості конкретної пухлини.

Іноді рак починається глибоко в стінці шлунка — при такій пухлині можливості звичайної гастроскопії обмежені. У LISOD для виявлення подібних новоутворень застосовують ендоультрасонографію (ендо-УЗД, або ендоскопічний ультразвук) — за протоколами NCCN це обов’язкове дослідження у пацієнтів із раком шлунка. Від отриманої інформації залежить подальша тактика лікування, визначається необхідність проведення передопераційної (неоад'ювантної) хіміотерапії, розраховується обсяг оперативного втручання, вивчається можливість видалення пухлини ендоскопічно зі збереженням шлунка. Також виконується ендоультрасонографічна тонкоголкова аспіраційна біопсія. На жаль, в інших медичних закладах України ендо-УЗД призначають не часто, оскільки немає обладнання для проведення цього обстеження. 

Біопсія може бути взята не тільки із новоутворення, але також із прилеглих лімфатичних вузлів, куди пухлина могла дати метастази, або підозрілих ділянок в інших органах.

Для з’ясування, наскільки поширилась пухлина, і пошуку віддалених метастазів пацієнту може бути призначене КТ, ПЕТ-КТ, УЗД, МРТ. Метод візуалізації визначається залежно від конкретної клінічної ситуації. Ці обстеження допомагають визначити стадію захворювання.

Гістологічні та інші дослідження

Матеріали після проведення біопсії з LISOD надсилаються в провідну патоморфологічну лабораторію Німеччини для детального вивчення. Визначається, чи містить зразок ракові клітини. При підтвердженні встановлюється конкретний вид раку (аденокарцинома, карциноїдна пухлина, GIST, лімфома тощо) та його агресивність.

Після цього проводяться додаткові дослідження, що допомагають зрозуміти особливості конкретної пухлини, щоб обрати оптимальну і найбільш ефективну тактику лікування. Зокрема, проводяться імуногістохімічні, молекулярно-генетичні та інші тести.

Визначається експресія білка HER2/neu. При позитивному статусі пацієнту може бути призначене лікування таргетними препаратами.

Лікування

Як уже зрозуміло, лікування призначається з огляду на особливості конкретної пухлини. Також враховується вік людини, загальний стан здоров’я, супутні хвороби тощо. У LISOD оптимальну тактику лікування для кожного пацієнта індивідуально визначає міжнародний консиліум фахівців різних спеціальностей — таким чином лікування є персоналізованим, орієнтованим на потреби конкретної людини.

Якщо пухлина маленька, її видалення в LISOD може бути проведене за допомогою ендоскопічних методик — це найменш інвазивний спосіб проведення операції. В такому випадку зберігається шлунок, видаляється тільки пухлина і прилеглі тканини.

При більшому розмірі новоутворення може бути проведена хірургічна операція. У LISOD абсолютна більшість втручань на органах черевної порожнини виконуються за допомогою малотравматичних лапароскопічних технік. Саме в цей спосіб проводяться операції будь-якої складності — водночас пацієнт отримує низку переваг. Лапароскопічні втручання не залишають по собі великих шрамів, болю менше, ризик ускладнень — значно нижчий. Після операції людина швидко відновлюється і невдовзі може переходити до наступних етапів лікування — таким чином не втрачає час, а в онкології це надзвичайно важливо!

Також пацієнту можуть бути рекомендовані такі методи лікування, як хіміотерапія, хіміопроменева та променева терапія, таргетні препарати та імунотерапія. Лікування має на меті знищити пухлину, взяти хворобу під контроль, зупинити її прогресування, продовжити життя пацієнта, забезпечити його хорошу якість.

А чи можлива профілактика?

Як і при інших видах раку, знизити ризик розвитку хвороби допомагає підтримання нормальної ваги тіла, здорова дієта і збалансоване харчування, відмова від шкідливих звичок (куріння, алкоголь), активний спосіб життя і регулярні фізичні вправи.

Потрібно проходити скринінгові обстеження. Для раку шлунка ефективним скринінгом є гастроскопія, під час якої лікар може визначити будь-які зміни слизової. При виявленні H. pylori фахівець може призначити лікування, щоб запобігти утворенню злоякісних пухлин шлунка. Тільки за допомогою скринінга небезпечні новоутворення можна виявити на ранній стадії.

Якщо ви маєте будь-які запитання з приводу профілактики, діагностики, лікування раку — зверніться на консультацію до клінічного онколога LISOD. Це дасть вам можливість отримати важливі відповіді, розібратися в ситуації і розпочати шлях до здоров’я.

 

Запишіться на консультацію або обстеження:

0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;

+38-044-277-8-277.

Інші новини