Рак простати. Попереджений — озброєний!

Чоловіки не люблять, а іноді й просто бояться звертатися до лікарів. Вони вважають за краще мовчати, терпіти і чекати, доки все минеться. Напевно, у разі грипу така «тактика» може спрацювати (якщо не виникне серйозних ускладнень). Але якщо в організмі з'явилася пухлина, то відтягування візиту до лікаря грає не на користь пацієнту.

Одне з дуже підступних захворювань, яке не завжди виявляють на початковій стадії, — рак простати. Як правило, хвороба розвивається повільно. На першій стадії ніяк себе не проявляє, пухлина капсульована, знаходиться тільки в простаті. Вона не відчувається, не викликає дискомфорту. На другій стадії збільшується розмір утворення, яке все ще не виходить за межі простати. У цей період лікар може виявити ущільнення при огляді й призначити додаткове обстеження. На третій стадії рак поширюється на прилеглі лімфовузли, можуть з'явитися проблеми із сечовипусканням. На четвертій стадії з'являються віддалені метастази, наприклад, у кістках, легенях, печінці. У цей час можуть з'явитися тягнучі болі в спині, набряки кінцівок, задишка, кашель із кров'ю.

За яких симптомів звернутися до лікаря?

- Порушення сечовипускання (почастішання або, навпаки, його затримка).

- З’являється біль, свербіж, печіння при сечовипусканні, кров у сечі.

- Біль у паху, промежині, попереку.

- Нехарактерні виділення з уретри.

Але набагато краще не чекати появи специфічних симптомів, а щорічно після 45 років проходити огляд у уролога. Це дозволить виявити найменші зміни в чоловічому здоров'ї і своєчасно почати лікування. У Лікарні ізраїльської онкології LISOD проводиться скринінгове обстеження передміхурової залози, яке включає консультацію уролога, трансректальне УЗД, визначення рівня ПСА в крові.

Важливо! ПСА (простатспецифічний антиген) — речовина, що виробляється тканинами простати. Підвищений рівень ПСА в крові вказує на її захворювання. Аналіз із визначенням рівня ПСА став загальнодоступним на початку 1990-х років і на сьогодні залишається єдиним маркером, який широко використовується в діагностиці раку передміхурової залози у всьому світі.

У нас працює досвідчений уролог, хірург Сергій Приндюк — на сьогодні він один із провідних фахівців України в області діагностики і лікування органів сечостатевої системи. Серед діагнозів, які ми лікуємо, не тільки онкологічні. Також можна звернутися з будь-яким запальним або доброякісним захворюванням — цистит, уретрит, простатит, варикоцеле, уретрогідронефрит, кісти і водянка яєчка, гіперплазія передміхурової залози, доброякісні утворення в нирках.

Діагностика та лікування раку передміхурової залози

Для встановлення діагнозу пацієнту необхідно пройти огляд лікаря, УЗД, здати кров на визначення рівня ПСА. Підтверджує діагноз біопсія передміхурової залози й гістологічне дослідження біопсійного матеріалу.

Вибір методів лікування, як правило, залежить від віку пацієнта і стадії захворювання. У лікарні LISOD план лікування для кожного пацієнта розробляється консиліумом лікарів, до якого входять хірурги, хіміотерапевти, радіологи та інші фахівці. Підбираються виключно ті методи, які в кожному конкретному випадку будуть найбільш ефективні. Колегіальне обговорення дозволяє досягти хороших результатів лікування для кожного пацієнта, адже ситуація розглядається всебічно різними фахівцями і враховується безліч чинників.

Якщо виникає необхідність у видаленні передміхурової залози, то в лікарні проводиться трансуретральна резекція. Це менш травматична операція, ніж відкрита радикальна простатектомія (видалення передміхурової залози і лімфовузлів через розріз внизу живота). Малоінвазивні методики сприяють швидкому відновленню пацієнтів після втручання, зменшуються ризики ускладнень або інфікування.

За показаннями проводиться променева терапія. У LISOD використовуються лінійні прискорювачі фірми VARIAN, весь процес опромінення моделюється індивідуально для кожного пацієнта, щоб лікування було максимально точним і безпечним для здорових тканин.

Наостанок хочеться ще раз нагадати: онкологічне захворювання, виявлене на ранній стадії, у переважній більшості випадків можна вилікувати. Проходьте скринінги, звертайтеся до лікарів, якщо щось вас турбує. І будьте здорові!

Запишіться на консультацію або скринінг:

0 (800) 500-110 безкоштовно по Україні;

+38 (044) 277-8-277.

Інші новини