Рак яєчників — повне зцілення можливе

Рак яєчників — агресивна хвороба, її характер складно передбачити. Пухлина нерідко «заявляє про себе» на пізній стадії, коли вже порушені інші тканини і органи, і лікування може бути складним, тривалим. А виявити рак яєчників на ранньому етапі можливо.

Фахівці не втомлюються повторювати, що головне — регулярне обстеження у гінеколога. Просто слідкуйте за своїм здоров'ям. Знайте, що при своєчасній діагностиці можливе не тільки повне одужання, але і збереження репродуктивної функції жінки.

Найнадійніший варіант — це трансвагінальне УЗД. Крім того, підтвердити підозри лікаря або спростувати їх допоможе аналіз СА 125 — онкомаркеру раку яєчників. Пройти обстеження необхідно обов'язково, якщо:

• ви перенесли операцію з приводу будь-якого доброякісного утворення яєчників;

• є хронічні захворювання яєчників;

• в роду були жінки, що хворіли на рак яєчників, або ви є носієм мутації генів BRCA1 або BRСA2 (визначають за допомогою спеціального аналізу).

Як сьогодні лікують рак яєчників, якщо все ж таки хвороба виявлена, — про це ми запитали відомого онкогинеколога, головного лікаря LISOD професора Аллу Вінницьку.

Чи можливо зберегти  дітородну функцію при лікуванні раку яєчників?

Якщо хвороба виявлена в початковій стадії,— можливо. Ми виконуємо лапароскопічну резекцію яєчника. Головна умова для проведення органозберігаючого лікування — рання стадія хвороби. Тому важливо виявити пухлину на самому початку її розвитку. І дбати про це жінка повинна сама — раз на рік обов'язково відвідувати гінеколога.

А якщо не рання стадія?

Якщо хвороба запущена, мова вже йде не про збереження репродуктивної функції, а про збереження життя. При відсутності віддалених метастазів проводимо не резекцію яєчника, а тотальну операцію, яка, крім видалення яєчників, включає видалення всіх осередків пухлини, матки і придатків, а також великого сальника.

При поширеному процесі ми даємо неоад'ювантну (передопераційну) хіміотерапію, потім йдемо на радикальну операцію вже при мінімальній залишковій пухлині (як результат хіміотерапії), потім проводиться ад'ювантна (післяопераційна) хіміотерапія, щоб повністю «пішли» залишкові пухлинні осередки. Тобто спочатку створюємо технічні умови для виконання успішної операції, потім ще доповнюємо лікування циклами хіміотерапії.

У чому сенс передопераційної хіміотерапії?

Передопераційна хіміотерапія допомагає істотно зменшити злоякісні утворення, а іноді призводить і до їх повного регресу. У таких випадках операція, яка слідує за хіміотерапією, більш ефективна. Це радикальне втручання — немає вже потреби в масивних резекциях, тому що не залишається пухлини в черевній порожнині.

Операція проводиться за допомогою лапароскопічного методу?

Так. У LISOD вже більше восьми років ми виконуємо операції при раку яєчників щадним лапароскопічним методом, без великих розрізів. Ця методика позбавляє пацієнток від важких післяопераційних ускладнень, дозволяє організму швидко відновитися.

Інші новини