Рак і коронавірус. Поширені запитання

Нове захворювання, яке називається COVID-19, нині у центрі уваги багатьох людей. Поширення вірусу викликає значне занепокоєння, особливо у пацієнтів, що мають онкологічні захворювання, та їхніх сімей. Люди, у яких діагностовано рак, мають високий ризик захворіти на інфекцію, оскільки їхня імунна система часто ослаблена.

Проте зазвичай вищий ризик є тимчасовим. Імунна система пацієнтів, що закінчили лікування кілька років тому або раніше, швидше за все, вже відновилася, але кожна людина індивідуальна. Саме тому важливо, щоб кожен, у кого діагностовано рак, незалежно від того, перебуває він на лікуванні чи досяг ремісії, спілкувався з лікарем, що знає ситуацію та історію хвороби.

Також важливо, щоб пацієнти та особи, що доглядають за ними, вживали заходи для зниження ризику зараження COVID-19.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила, що поширення COVID-19 досягло рівня пандемії — тобто йдеться про епідемію, яка поширилася на різні країни чи континенти і стосується великої кількості людей. Перші випадки захворювання були зареєстровані в Китаї, але нині інші країни, включаючи Південну Корею, Іран та Італію, також мають значне поширення COVID-19. Випадки нового коронавірусу вже зареєстровані й в Україні. Людям у різних країнах рекомендують якомога більше часу залишатися вдома, дистанційно працювати і навчатися, щоб уповільнити поширення вірусу.

Новини про хворобу змінюються щодня і навіть щогодини, тому ми хочемо відповісти на деякі найбільш поширені питання, що стосуються цієї теми.

Що потрібно знати онкохворим про коронавірус?

Спалах COVID-19 все ще є новим, тому лікарі не мають багато конкретної інформації щодо цього коронавірусу для онкологічних пацієнтів. Але є багато інформації щодо ризику інфікування загалом для онкохворих.

Лікарі погоджуються, що найкращий спосіб запобігти захворюванню — уникати впливу вірусу. Це особливо важливо для онкопацієнтів, оскільки вони при зараженні мають високий ризик виникнення серйозних ускладнень, особливо ті пацієнти, які перебувають на активній хіміотерапії та пацієнти після пересадки кісткового мозку. Так виникає через те, що їхня імунна система пригнічується внаслідок лікування.

Як можна захистити себе від зараження COVID-19?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я та Американського центру з контролю та запобігання захворювань (CDC) основні рекомендації для всіх верств населення такі:

• Часто мийте руки з милом і водою протягом принаймні 20 секунд, оскільки це один із найкращих способів вбити мікроби на руках і запобігти поширенню мікробів. Якщо мило та вода недоступні, використовуйте дезінфікуючий засіб на основі спирту, що містить принаймні 60% спирту.

• Не торкайтеся очей, носа та рота, оскільки таким чином ви можете заразити себе, дозволивши вірусу потрапити у ваш організм.

• Уникайте тісного контакту — дотримуйтеся відстані понад 1,8 м від інших людей, особливо тих, хто кашляє або чхає.

• Під час кашлю або чхання прикривайте рот і ніс серветкою, яку одразу після цього потрібно викинути. Або чхайте в лікоть.

• Очищуйте й дезінфікуйте предмети та поверхні, яких часто торкаєтеся, із використанням звичайних побутових очищувальних спрея чи серветок.

• Залишайтеся вдома, коли ви хворі.

Зателефонуйте своєму лікарю, якщо у вас є симптоми COVID-19, які включають в себе:

• Лихоманка.

• Кашель.

• Задишка.

Чи зміниться під час пандемії лікування і діагностика раку?

Як і будь-хто інший, пацієнти з онкологічними захворюваннями можуть відчути певні незручності і обмеження. Приміром, деякі нетермінові операції можуть бути перенесені на більш пізній термін. Дехто може із запізненням отримати профілактичне лікування або хіміотерапію. Можливо, декому доведеться перенести в часі консультацію або діагностику чи тимчасово перейти на консультації з лікарем в режимі онлайн.

Лікарі намагатимуться зробити все можливе, щоб забезпечити допомогу тим, хто найбільше її потребує. І це вимагатиме терпіння з боку кожного у час пандемії. Важливо підтримувати контакт з лікуючим онкологом, щоб визначити найкращий спосіб дій для вас.

Що таке коронавірус?

Коронавіруси — це сімейство вірусів, які можуть спричинити застуду, а також більш серйозні захворювання органів дихання, такі як сильний гострий респіраторний синдром (ГРВІ) та респіраторний синдром Близького Сходу (MERS). Перший коронавірус був виявлений у 1960-х роках.

Що таке COVID-19?

COVID-19 — це назва хвороби, спричиненої новим коронавірусом, про яку вперше повідомили в грудні 2019 року після спалаху в Китаї. Назва цього нового коронавірусу — «SARS-CoV-2».

Новий коронавірус поширюється за тими ж принципами, що й звичайні застуда чи грип.

Наскільки серйозна хвороба COVID-19?

Переважна більшість людей, які захворіли на новий коронавірус, відчувають легкі чи помірні симптоми. Їх лікування полягає в тому, щоб залишатися вдома і проводити симптоматичну терапію. Невеликий відсоток пацієнтів, особливо ті, що мають хронічні захворювання, потребують медичної допомоги і госпіталізації. 

За даними ВООЗ, найпоширенішими симптомами COVID-19 є лихоманка, слабкість та сухий кашель. У деяких пацієнтів можуть виникати біль у м’язах, закладеність носа, нежить, біль у горлі або діарея. Ці симптоми, як правило, легкі і виникають поступово.

CDC та ВООЗ стверджують, що виходячи з випадків, за якими проводилось спостереження в Китаї, люди старшого віку та люди з ослабленою імунною системою ризикують отримати серйозні ускладнення у випадку зараження новим вірусом. CDC стверджує, що можливі фактори ризику розвитку важкого перебігу хвороби COVID-19 можуть включати, але не обмежуються цим, похилий вік та хронічні захворювання, як-от: хвороби легенів, рак, захворювання серця, захворювання нирок, захворювання печінки, діабет.

Як поширюється вірус?

Вірус поширюється переважно напряму від людини до людини.

Коли хтось, хто заражений, кашляє або чхає, вірус поширюється разом із мокротинням. Мікроскопічні краплинки з вірусом можуть потрапити в рот або ніс людей, які перебувають поруч (ближче, ніж 1,8 м), що може призвести до зараження.

Краплі можуть також осідати на поверхні, до яких здорові люди можуть потім торкатися. Потенційно це може призвести до зараження, якщо людина потім немитими руками доторкнеться до рота або носа.

За даними ВООЗ, дослідження припускають, що коронавіруси (включаючи попередню інформацію про вірус COVID-19) можуть виживати на поверхнях протягом кількох годин і навіть до декількох днів... Якщо ви думаєте, що поверхня може бути заражена, очистіть її простим дезінфікуючим засобом, щоб знищити вірус та захистити себе та інших.

Чи можна отримати COVID-19 від переливання крові?

Ні. За даними Американського Червоного Хреста, немає ніяких доказів того, що цей новий коронавірус може передаватися шляхом переливання крові.

Чи є вакцина проти нового коронавірусу?

Поки що немає лікування та вакцини проти вірусу, що викликає COVID-19. Кілька фармацевтичних компаній працюють над розробкою та тестуванням вакцин і методів лікування. Перше клінічне випробування вакцини від COVID-19 уже розпочалося, однак, перш ніж вакцина може стати доступною, мине щонайменше рік.

Чи можна застосовувати антибіотики для лікування COVID-19?

Ні. Антибіотики працюють лише для лікування інфекцій, спричинених бактеріями, а не вірусами. На даний момент жоден лікарський засіб не було схвалено спеціально для лікування COVID-19, хоча деякі ліки можуть бути корисними для лікування симптомів захворювання.

Незважаючи на деякі гучні заяви, немає жодних дієтичних або інших добавок, які допоможуть проти COVID-19.

Інформацію підготовлено на основі даних Американського онкологічного товариства (cancer.org)

Інші новини