Рак ендометрія: головні ризики і симптоми

Рак ендометрія ще називають раком тіла матки. Це онкологічне захворювання, при якому у внутрішньому шарі матки з`являються атипові клітини.

Факти

У більшості випадків хвороба розвивається в жінок у постменопаузі (у віці 45-75 років). Через мутації в структурі ДНК ендометрія клітини починають безконтрольно ділитися, з`являється пухлина. Згодом при відсутності лікування новоутворення виходить за межі внутрішньої оболонки матки, проростаючи м`язовий шар і вражаючи органи малого тазу. З кров’ю та лімфою ракові клітини можуть поширюватися по організму, викликаючи появу віддалених метастазів.

Симптоми і ознаки

Маткова кровотеча — головний симптом раку ендометрія. Також виділення можуть бути незначними, з прожилками крові, домішками слизу. У жінок репродуктивного віку спостерігаються інтенсивні менструації або міжменструальні кровотечі. З`являється біль внизу живота, дискомфорт під час сексу, можуть з`явитися неприємні відчуття при сечовипусканні. На пізніх стадіях можуть додатися болі в спині і ногах.

Фактори ризику

Існує ряд факторів, які збільшують ймовірність появи патології, серед них: рання поява менструацій (до 12 років), пізня менопауза, відсутність пологів, цукровий діабет, ожиріння, замісна гормональна терапія естрогенами, застосування тамоксифену.

Діагностика

При появі будь-яких незвичних виділень, кровотеч або кровотечі в менопаузі обов`язково потрібно відвідати гінеколога. ПАП-тест не інформативний для
діагностики раку ендометрія. Обов`язково проводиться УЗД. Діагноз встановлюється за результатами біопсії ендометрія. Якщо гістологія підтверджує
онкопатологію, то для оцінки поширення захворювання можуть бути призначені КТ, МРТ, ПЕТ-КТ, колоноскопія.

Лікування

На ранніх стадіях захворювання можна вилікувати хірургічно — видаляється матка, яєчники, маткові труби, тазові лімфатичні вузли. На 3-4 стадії призначається дистанційна променева терапія і брахітерапія, також може застосовуватися хіміотерапія, таргетна і імунотерапія. У деяких випадках призначається гормонотерапія.

Діагностика і лікування в LISOD

У Лікарні ізраїльської онкології застосовують найсучасніші методи діагностики і лікування раку ендометрія. Проводиться комплексне обстеження жінки, що
дозволяє встановити точний діагноз. Мультидисциплінарна команда фахівців визначає оптимальну тактику терапії. Лікування призначається відповідно до рекомендацій міжнародних медичних протоколів. Хірургічні операції проводяться лапароскопічно — без великих розрізів і шрамів, з мінімальною крововтратою, пацієнтка швидко відновлюється і повертається до звичного способу життя. Лінійні прискорювачі Varian, сучасна брахітерапія захищають здорові тканини від негативного впливу радіації, опромінення цілеспрямовано потрапляє в пухлину. Уважне ставлення до кожної жінки, комфортні умови — це також дуже важливо. Ви можете бути впевнені, що перебуваєте в надійних руках досвідчених лікарів і що отримуєте правильне лікування. Не бійтеся звернутися на консультацію! Своєчасно діагностоване захворювання і ефективна терапія дозволять досягти хороших результатів і назавжди забути про хворобу!

Запишіться до онкогінеколога:
0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;
+38-044-277-8-277 — щодня з 9.00 до 20.00.

Інші новини