Променева терапія. Точність дози перевірено

Щоб результат лікування був найкращим, променева терапія має бути проведена дуже точно. Але не менш важливо, щоб усі процедури були проведені безпечно, із піклуванням про захист здорових органів і тканин, адже саме від цього залежить в подальшому якість життя людини.

Про особливості планування променевого лікування та всі важливі нюанси цього процесу нам розповіла інженер-радіолог, медичний фізик Лікарні ізраїльської онкології LISOD Ірина Репецька.

— Хто такий медичний фізик? Яка роль цього фахівця у променевій терапії?

— Променева терапія, радіотерапія або опромінення — здається, що будь-яка назва методу лікування звучить страшно.

Але, якщо вміти керувати цим процесом, то боятись немає чого. Обладнання створює потік високоенергетичних електронів та фотонів і скеровує їх у те місце в організмі, де розташована пухлина. Моя робота і полягає в тому, щоб запрограмувати систему для цього процесу.

А небезпека може виникнути насправді, якщо не знати, як коректно працювати на лінійному прискорювачі.

— Як відбувається підготовка до опромінення? Чи багато часу займає цей процес?

— До початку променевої терапії необхідно створити план (модель) лікування. Ми приступаємо до нього, щойно консиліум фахівців LISOD приймає рішення про те, що конкретному пацієнту рекомендоване опромінення.

Планування — дуже важлива частина лікування. Результат залежить від того, наскільки точно обрано дозу і місце, куди спрямований промінь. Якщо щось зробити неправильно, це може вплинути на здорові тканини, а ми цього не хочемо.

Перша процедура, на яку приходить пацієнт, — КТ-симуляція. Це комп'ютерна томографія, але вона проводиться в тій позиції, в якій пацієнт потім буде лікуватись.

Критично важливо, щоб на кожному сеансі опромінення пацієнт лежав в одній позі, і похибка не перевищувала 1-3 мм. Щоб контролювати правильність позиціонування, наносимо на шкіру спеціальні рентгеноконтрастні мітки і робимо малесенькі тату. Але якщо це область голови і шиї, то мітку ставимо на фіксувальній масці.

Відповідно до даних КТ та рекомендацій міжнародних протоколів, променевий терапевт визначає обсяг опромінення. Він окреслює органи, які будуть мішенню для опромінення, і критичні органи — тобто ті тканини, які потребують особливого захисту від впливу радіації. Таким чином створюється тривимірна модель пацієнта, яка передається медичним фізикам.

Наше завдання — обрати форму поля опромінення, розрахувати напрямок, кути, дозу, її розподіл тощо. Сучасне обладнання дозволяє створювати поле опромінення, яке точно повторює контури пухлини. Обсяг опромінення може змінюватися на різних етапах лікування. План узгоджується з завідувачем відділення променевої терапії, а також з керівником напрямків променевої терапії та клінічної онкології LISOD доктором Цві Бернштейном (Ізраїль).

— Як розраховується доза радіації і від чого вона залежить? Чи можуть фахівці бути впевненими, що пухлина отримала всю розраховану дозу?

— Під час планування ми бачимо сумарний дозний розподіл і оцінюємо його разом із променевими терапевтами. В променевій терапії існують гранично допустимі дози впливу іонізуючого випромінення для кожного органу і структури. Ці дози визначені радіобіологічно. Саме тому ми ретельно перевіряємо, щоб навантаження на критичні органи не перевищувало певних цифр — і таким чином не допускаємо розвитку променевих ускладнень.

Променевий терапевт та медичний фізик обирають найкращий план опромінення для кожного пацієнта. Оскільки у нас встановлене сучасне обладнання, ми можемо бути впевнені в тому, що пухлина отримає 100% розрахованої дози опромінення, водночас прилеглі органи та тканини будуть максимально захищені від негативного впливу.

— У LISOD встановлено новітній лінійний прискорювач Halcyon від Varian. Які переваги й можливості має це обладнання для пацієнтів та медичного персоналу?

— Загалом лінійний прискорювач Halcyon — це обладнання останнього покоління із високою ефективністю. Прискорювач повністю орієнтований на потреби наших пацієнтів. Обладнання підходить для лікування більшості онкологічних захворювань.

Ми можемо проводити:

  • променеву терапію модульованої інтенсивності (IMRT);
  • об'ємну ротаційну терапію (VMAT).

Є можливість в певних випадках проводити:

  • стереотаксичну променеву терапію (SBRT);
  • стереотаксичну радіохірургію (SRS).

Поле опромінення повністю відтворює форму новоутворення. При зміні розмірів чи форми пухлини ми корегуємо лікування, щоб не страждали здорові органи.

Сеанс лікування із використанням технологій VMAT триває декілька хвилин, візуалізація пухлини перед кожною процедурою — близько 15 секунд.

— Променева терапія має бути не тільки точною, але й безпечною. Хто з фахівців відповідає за безпеку опромінення для пацієнта?

— Плануванням і проведенням променевої терапії в LISOD займається ціла команда фахівців. Це променеві терапевти, медичні фізики, технологи, а також медсестри. Кожен з нас діє чітко і усвідомлено, аби пацієнт отримав від лікування лише користь і щоб якість життя унаслідок процедур не постраждала.

На всіх етапах ми діємо разом. Обов’язково дотримуємося рекомендацій міжнародних протоколів. Перевіряємо план лікування декілька разів, щоб переконатися в правильності розрахунків. Для нас безпека — не просто слово, а принцип, з яким ми звіряємо кожен свій крок.

— Які поради ви б могли дати пацієнтам, що проходитимуть променеву терапію?

— Дуже важливо не помилитися з вибором медичного закладу. Доцільно не орієнтуватися лише на щось одне — прізвище лікаря або сучасний апарат. У лікарні має бути все разом — і нове обладнання, і команда фахівців, навчена працювати на такій апаратурі, з немалим досвідом!

Як медичний фізик, не уявляю, як може проводитися лікування без участі моїх колег, адже тільки один променевий терапевт не може врахувати абсолютно всі нюанси.

Також пацієнти повинні задавати питання. І чути відповіді. Якщо щось лякає, щось незрозуміло, є певні сумніви. Там, де справді хочуть вам допомогти, не побояться розповісти абсолютно все про лікування — і про те, як воно проводиться, і про можливі побічні ефекти та їх запобігання.

Зверніть увагу і на підготовку до опромінення, до фіксації тіла в одній позиції — це дуже важливо. І якщо вас не вкладають з точністю до кількох міліметрів — ви не можете бути впевнені, що доза опромінення потрапить точно в пухлину.

Знайте, що фахівці LISOD готові допомогти кожному, у кого діагностоване онкологічне захворювання. Ми маємо все для того, щоб провести якісне і безпечне лікування.

Інші новини