Променева терапія: пухлина під прицілом

Хірургія, променева терапія і хіміотерапія — «три кити», на яких тримається сучасна комплексна онкологічна допомога. Їх ефективне застосування відповідно до міжнародних протоколів лікування дозволяє досягти тривалої ремісії, і людина може повернутися до звичного способу життя. Променева терапія для лікування онкологічних захворювань застосовується практично при будь-якій стадії самостійно або як компонент комплексного лікування.

Саме про цей метод боротьби з раком ми поговоримо з Цві Бернштейном, клінічним онкологом, променевим терапевтом Лікарні ізраїльської онкології LISOD, одним із провідних радіотерапевтів Ізраїлю.

Це лікар з унікальними знаннями і більш ніж 40-річним досвідом роботи — в онкологічному відділенні медичного центру Рамбам (Хайфа, Ізраїль), спеціалізувався в провідних клініках США, Австрії, Швейцарії, Великобританії, Польщі. Він зробив значний внесок у розвиток сучасних методів радіотерапії. Сьогодні його роботи зі співавторами з Бельгії та Австрії з променевої терапії раку шлунка використовуються як методичні рекомендації Європейської організації дослідження та лікування раку (EORTC).

— Доктор Бернштейн, який відсоток онкологічних пацієнтів потребує проведення променевої терапії? При яких діагнозах без променевої терапії не обійтися?

— За даними ВООЗ, радіотерапія потрібна в 70-75% випадків онкологічних захворювань. ПТ як єдиний метод лікування застосовується при локалізованих пухлинах, таких як рак гортані або простати на ранніх стадіях; при немеланомному раку шкіри, раку голови і шиї. Також променева терапія важлива при радіочутливих типах пухлин, таких як семінома й лімфоми. На більш пізніх стадіях захворювань ПТ використовується до, під час або після операції і часто поєднується з хіміотерапією, а останнім часом — і з імунотерапією як супутнім або ад'ювантним лікуванням, яке проводиться після радикальної операції і спрямоване на знищення мікрометастазів.

— Які види променевої терапії застосовуються сьогодні?

— Існує два основні методи променевої терапії: зовнішня і внутрішня. Вид променевої терапії, яку може пройти пацієнт, залежить від багатьох чинників: типу раку, розміру пухлини, локалізації пухлини в організмі, від того, наскільки близько пухлина розміщена до здорових органів і тканин, чутливих до радіації, від загального стану здоров'я та історії хвороби, від того, чи планується застосування інших видів лікування. Враховується безліч факторів і визначається оптимальна тактика лікування. Зовнішня променева терапія проводиться на лінійному прискорювачі, який спрямовує пучок променів (фотонів) або радіоактивних частинок (електронів) на пухлину. Апарат не торкається тіла пацієнта, але може переміщатися навколо нього, направляючи випромінювання з багатьох сторін і під різними кутами. Таке лікування належить до місцевого, оскільки впливає не на весь організм, а тільки на певну частину тіла.
При внутрішній променевій терапії всередину тіла поміщається тверде або рідке джерело випромінювання. Внутрішня променева терапія з твердим джерелом називається брахітерапією. Як і зовнішня променева терапія, брахітерапія є місцевим лікуванням і лікує тільки певну частину тіла. Найчастіше брахітерапія застосовується при лікуванні раку шийки матки, тіла матки, передміхурової залози. Внутрішня променева терапія з рідким джерелом називається системною терапією, оскільки впливає на весь організм загалом. Джерело вводиться за допомогою ін'єкції або крапельниці, іноді пацієнту потрібно випити спеціальний розчин — таким чином, препарат поширюється по всьому тілу, виявляє і вбиває ракові клітини.

— Люди бояться радіації, оскільки впевнені, що опромінення небезпечне для здоров'я. Як ви пояснюєте пацієнтам особливості методу і необхідність променевої терапії для лікування раку?

— Так, деякі пацієнти стурбовані безпекою променевої терапії. Але радіація в медицині успішно використовується понад 100 років.
Прийом пацієнтом променевої терапії в нашій Лікарні починається з рішення мультидисциплінарного консиліуму, у якому беруть участь лікарі різних спеціальностей, включаючи хірургів, онкологів, радіологів, патологів — чи потрібна променева терапія в даному випадку, на якому етапі вона буде застосовуватися під час комплексного лікування.
Променевою терапією займається ціла команда фахівців — променеві терапевти, фізики, дозиметристи, інженери та лаборанти, які проводять лікування. Ми знаємо дози, які необхідні в кожному конкретному випадку, щоб вилікувати цю пухлину. Дози, які можна дати на органи ризику, щоб не виникли серйозні функціональні зміни. Лікування ретельно планується, щоб максимально впливати на пухлину, уникаючи при цьому здорових тканин.
Під час лікування команда лікарів перевіряє і перепровіряє ще раз план терапії. Також використовується спеціальне програмне забезпечення для контролю і перевірки апаратури. Ми повинні бути впевнені, що лікування проводиться належним чином.
Побоювання, що пацієнти, які проходять дистанційну променеву терапію, стають радіоактивними — не більше ніж міф. Є тільки один нюанс, коли під час брахітерапії крихітні радіоактивні джерела імплантуються в пухлину або в тканину, що її оточує. Це не небезпечно, проте онколог-радіолог обов'язково пояснить запобіжні заходи, які можуть знадобитися пацієнту і його оточенню.

— У LISOD нещодавно встановили новий лінійний прискорювач. Чи правда, що лікування на цьому прискорювачі проходить набагато швидше і потрібно менше процедур, ніж на інших апаратах? Які ще переваги є у цього прискорювача?

— До появи лінійних прискорювачів лікування променевою терапією планувалося, виходячи з клінічної картини. Для уточнення розташування пухлини проводили рентген. Хвороба отримувала свою дозу радіації, але водночас сильно страждали навколишні тканини.
Наш новий апарат Halcyon від американського виробника VARIAN — це сучасний лінійний прискорювач, дизайн якого був спеціально розроблений для досягнення максимального комфорту пацієнта і високої якості лікування.
Halcyon — неймовірно потужний і в той же час дуже простий в управлінні апарат. Всі процеси вдосконалені й скорочені в часі. Сеанс лікування триває всього кілька хвилин. Розподіл дози всередині пухлини забезпечує багатопелюстковий двошаровий коліматор нового покоління. Низький рівень шуму позитивно й заспокійливо впливає на пацієнта.
Багаторівнева система безпеки запобігає виникненню можливих помилок і забезпечує надійність апарату.

— Яким чином досягається точність променевого лікування в LISOD? Чи справді можна опромінювати пухлини будь-якої форми — і це безпечно для прилеглих здорових органів? Хто розраховує і контролює процес опромінення?

— Як я вже говорив, багато залежить від команди, від підходів, від розв’язання основного питання — що треба опромінювати, як треба опромінювати, у яких дозах, на якому місці буде променева терапія в ході комплексного лікування. Звичайно, апарат відіграє значну роль. Адже головне завдання — підвести максимальну дозу на пухлину і мінімізувати негативний вплив на здорові тканини. Багатопелюстковий коліматор може відтворити будь-яку форму поля опромінення. Крім того, під час самого опромінення можна робити знімки, і перевіряти, і коригувати план опромінення. Це те, що забезпечує максимальний ефект опромінення і знижує побічні явища.

У свідомості багатьох міцно засів міф про невиліковність раку, як наслідок цього — патологічний страх. Люди бояться навіть простого профілактичного візиту до лікаря-онколога, через це часто звертаються за допомогою вже на останніх стадіях хвороби. А результати успішного лікування онкологічних захворювань безпосередньо залежать від професіоналізму команди лікарів та від того, на якому етапі розпочато лікування. Тому не відкладайте консультації і не пропускайте скринінги!


Довіртеся кращим фахівцям, зателефонуйте до Контакт-центру LISOD:
0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;
+ 38-044-277-8-277 — щодня з 8.00 до 20.00.

Інші новини