Променева терапія. Побічні ефекти

Дехто з людей боїться опромінення настільки, що готовий відмовитися від лікування, аби тільки не відчути побічних ефектів. Саме тому давайте спробуємо розібратися, чи й справді реакції організму на променеву терапію настільки серйозні?

Роз’яснює відомий вчений, ізраїльський клінічний онколог, голова Ізраїльської асоціації боротьби з раком, член виконавчої ради AROME, керівник ради консультантів Лікарні ізраїльської онкології LISOD професор Авраам Кутен:

— Існує безліч міфів, пов’язаних із променевою терапією, які нічого спільного з реальністю не мають. Насправді цей метод дозволяє досягти значних успіхів у процесі лікування раку. Звісно, можуть виникнути побічні ефекти, але сучасний підхід і знання лікарів мінімізують їх. Якщо ризик виникнення побічних ефектів занадто високий, то лікування просто не проводиться.

Одразу хочу зазначити: побічні ефекти променевої терапії можуть з’являтися як під час лікування, так і після його закінчення — іноді через кілька років. Їх виникнення залежить від локалізації пухлини, дози, техніки проведення променевої терапії та обладнання, на якому проходить лікування, а також від індивідуальної чутливості. Оскільки променева терапія діє на певну частину тіла або орган, то побічні ефекти виникають переважно там, куди спрямована радіація. Приміром, якщо опромінюється абдомінальна ділянка (живіт), ви можете не хвилюватися, що втратите волосся на голові. І навпаки — якщо опромінюється голова, ви можете тимчасово втратити волосся, але я впевнений, що у вас не буде діареї.

Побічні ефекти променевої терапії, які виникають одразу, ми називаємо гострими побічними реакціями. Перш за все, можуть постраждати тканини, клітини яких швидко поділяються, — волосся, слизові оболонки. Знижується рівень лейкоцитів. Може почервоніти шкіра. Якщо опромінюється велика ділянка тіла, пацієнт може відчувати втому або слабкість. Такі побічні ефекти — тимчасові, через певний час після закінчення лікування вони зникають.

Деякі з реакцій виникають не одразу. І механізм їх виникнення зовсім інший. Багато залежить від індивідуальної чутливості до радіації. Як відомо, кожен пацієнт має свій унікальний генетичний профіль. Поки що це не застосовується у щоденній практиці, але в рамках досліджень встановлено, що в геномі конкретної людини можуть бути наявні певні мутації (сніпи), які збільшують або зменшують ризик виникнення пізніх побічних ефектів.

У деяких пацієнток із раком грудей після опромінення виникає таке явище, як фіброз, молочна залоза стає дуже твердою. Чутливість шкіри до сонця, зміни шкіри також можуть з’являтися через кілька років після лікування. Може виникнути зменшення рухової активності в опроміненій ділянці.

Найсерйозніший побічний ефект, який може спричинити променева терапія, — це вторинна злоякісна пухлина. У тій ділянці, яка піддавалась опроміненню багато років тому, виникає новий рак через мутації, що виникли внаслідок променевої терапії. Хочу підкреслити: такий серйозний побічний ефект виникає у дуже маленької кількості пацієнтів. Тому якщо ви зважуєте переваги і ризики лікування променевою терапією, звісно, найбільшою перевагою є можливість вилікувати первинний рак. А після лікування ми рекомендуємо регулярно відвідувати онколога і обстежуватись, щоб не пропустити рецидив або нову пухлину.

 

Запишіться на консультацію в LISOD:

0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;

+38-044-277-8-277.

Інші новини