Про злободенні проблеми онкології — експерти LISOD доповідають на конференції у Вінниці

29 липня головний лікар LISOD професор Алла Вінницька і керівник Центру сучасної мамології Андрій Жигулін взяли участь у міжобласній науково-практичній конференції «Сучасні аспекти діагностики та лікування передракових захворювань, раку молочної залози і раку шийки матки». 

Провідні фахівці Лікарні ізраїльської онкології виступили як експерти і основні доповідачі форуму. Конференція відбулася у Вінниці і зібрала понад 200 лікарів — гінекологів, радіологів, хірургів, хіміотерапевтів, онкогінекологів — з різних міст українського Поділля: Вінниці та Вінницькій області, Житомира, Хмельницького.

Алла Вінницька виступила з двома доповідями: «Рак шийки матки у вагітних — лікувати, чекати чи переривати?», «Скринінг раку шийки матки. Вакцинація — що ми про неї знаємо?» Обидві теми — дуже гострі, злободенні. Рак шийки матки — поширене захворювання саме серед молодих жінок. Тому головний лікар LISOD акцентувала на найважливіших завданнях для онкогінекологів: провести адекватне онкологічне лікування, і, в той же час, не перестаратися з цим, щоб пацієнтка могла народити здорову дитину. З приводу вакцинації Алла Вінницька черговий раз підкреслила, що вірусна природа раку шийки матки доведена, і сьогодні відмовлятися від профілактики — просто згубно для жінок. Кожна жінка може для себе вирішити, жити в страху або пройти вакцинацію і попередити грізну хворобу. І лікарям необхідно доносити до пацієнток інформацію про сучасні вакцини проти вірусу папіломи людини (ВПЛ), що викликає рак шийки матки.

Андрій Жигулін також присвятив свої доповіді актуальним темам: «Доброякісні захворювання молочної залози. Онкологічні та хірургічні аспекти» і «Рак молочної залози. Розвиток концепцій лікування і сучасний стан проблеми ». Досвідчений хірург-мамолог розповів про дві групи доброякісних захворювань молочних залоз — потенційно небезпечних і потенційно безпечних. Керівник Центру сучасної мамології розвіяв міф про те, що фіброаденома має властивість перероджуватися в злоякісну пухлину. «Критерієм вибору методу лікування повинна бути саме гістологічна характеристика — дослідження зразка, який береться при проведенні біопсії. Будь-які зміни в молочній залозі вимагають постійного кваліфікованого спостереження», — підкреслив Андрій Жигулін. З приводу розвитку концепцій лікування раку грудей доктор Жигулін зазначив, що при сучасному рівні онкопластичною хірургії злоякісну пухлину можна не тільки ефективно лікувати, а й зберегти привабливість жінки і навіть поліпшити форму грудей відповідно до бажання пацієнтки.

Спікерами конференції виступили і фахівці Вінницького обласного онкологічного диспансеру: головний лікар ВОКОД Володимир Шамрай та лікар-хіміотерапевт вищої категорії Сергій Шевня (доповідь «Сучасні тенденції в хіміотерапії раку молочної залози»).

Вінницька міжобласна науково-практична конференція «Сучасні аспекти діагностики та лікування передракових захворювань, раку молочної залози і раку шийки матки» стала одним з наймасштабніших медичних форумів в Україні. Понад 200 лікарів-учасників отримали нові знання, які обов'язково повернуться до пацієнтів новими ефективними методами і підходами до лікування.

Про злободенні проблеми онкології — експерти LISOD доповідають на конференції у Вінниці,фотогалерея (5 фото)

Інші новини