Про що може «сигналити» виразка на губі?

Виразка на губі зазвичай відразу не викликає занепокоєння. Деякі самі собі ставлять діагноз «герпес» і без консультації фахівця лікуються різними засобами, які пропонують в аптеках. Однак далеко не всі знають, що під стоматит або герпес може маскуватися злоякісна пухлина губи. Тому до будь-якого ущільнення або ранці на губі не можна ставитися легковажно і чекати, коли «саме пройде».

Нерідко «саме не проходить» — за даними ВООЗ, в структурі захворюваності на рак злоякісні пухлини губи знаходяться на 8-9 місці. Небезпека в тому, що на пізній стадії, при запущеній хворобі, така пухлина дає метастази в кістки щелепи, а клітини, які розносяться з током крові і лімфи, стають причиною нових осередків в організмі. Лікування в цьому випадку складне і тривале.

У той же час, на ранній стадії рак губи повністю виліковний. Пацієнтам при своєчасному зверненні призначають радіотерапію або хірургічне лікування. Пояснює клінічний онколог LISOD Цві Бернштейн: «Під час операції ми досліджуємо зріз і, якщо досягаємо здорового краю при першій стадії пухлини, можемо обмежитися економну резекцію, які іноді навіть не вимагають пластичних заміщень дефектів».

Необхідно бути уважними до себе і не пропустити перші ознаки раку губи. Адже навіть невелика тріщина на губах може бути початком захворювання.

В яких випадках потрібна консультація онколога?

• Поява на губі ущільнення, покритого кіркою і на дотик шорсткого.

• Лущення поверхні губи.

• Хворобливі лусочки на губі, виразки, які можуть кровоточити.

• Неприємні відчуття і свербіж під час прийому їжі.

• Рясне слиновиділення.

У деяких пацієнтів такі ознаки можуть навіть бути відсутніми. Зовні може бути помітна лише невелика припухлість. Якщо вона довго не розсмоктується і починає покриватися скоринкою або затведівати, необхідно до досвідченого онколога звертатися терміново.

Інші новини