Приховати дефекти і відновити форму грудей — Андрій Жигулін ділиться досвідом проведення реконструктивних операцій на конференції у Варшаві

Що повинен зробити хірург, щоб жінка, яка пройшла лікування від раку грудей, жила в подальшому без комплексів і дискомфорту? «Не просто оперувати, а оперувати красиво», — відповідає на питання керівник Центру сучасної мамології LISOD Андрій Жигулін.

Рак молочної залози «молодшає», і зростає потреба проведення таких операцій, які зберігають жінці красу грудей. Саме цій темі присвятив свій виступ Андрій Жигулін на одній з найбільших європейських онкологічних конференцій Falenty 2017.

Масштабний форум проходив у Варшаві з 20 по 22 квітня. Така конференція проводиться вже понад 20 років і є в Польщі головною подією з обміну досвідом в лікуванні раку молочних залоз. В цьому році квітневий форум, крім польських фахівців, зібрав професіоналів з Великобританії, Румунії, Ізраїлю, Німеччини, Іспанії, Греції.

Основною ідеєю конференції став мультидисциплінарний підхід в лікуванні раку грудей. Що таке мультидисциплінарний підхід? За цим, на перший погляд, складним терміном стоїть простий і зрозумілий фактор, який сьогодні є стандартом у світовій онкології. Кожного пацієнта повинні обслуговувати кілька фахівців: клінічні онкологи, хірурги, променеві терапевти, патологи, хіміотерапевти. Все повинно бути зосереджено в одному Центрі і координуватися, так, щоб пацієнт повноцінно міг пройти онкологічне лікування. Тобто необхідна діяльність команди, а не одного лікаря. При лікуванні раку грудей в такій команді найважливішу роль відіграє робота хірурга.

Розповідає Андрій Жигулін: «Я брав участь у варшавській конференції як спікер і експерт. Свою доповідь я присвятив використанню місцевих і регіонарних клаптів в реконструкції молочної залози при органозберігаючих операціях. Ця методика дозволяє ефективно приховувати дефекти і відновлювати форму і розмір грудей навіть в ситуаціях, коли потрібно видаляти великі ділянки залози. Завдяки такій методиці часто можна уникнути сіметрізуючих втручань, тому що груди після операції виглядають так само, як і до неї».

Керівник Центру сучасної мамології LISOD зазначив, що для нього дуже важливі придбані на конференції нові зв'язки і нові контакти з колегами. Адже обмін досвідом між лікарями завжди повертається до пацієнтів все більш досконалими методами. А чим більшою кількістю оперативних методик лікування раку грудей володіє фахівець, тим кращим буде результат — як онкологічний, так і естетичний. Саме для цього реконструктивна хірургія молочних залоз безперервно розвивається, доповнюється технологіями, що дозволяють ефективно боротися з дефектами, які залишаються після онкологічного лікування.

Інші новини