Попередити рак шлунка одним видихом!

Бактерії, які можуть викликати рак шлунка, можна визначити по повітрю, що видихається.

Доведено, що бактерія Хелікобактер пілорі (Hp) є причиною гастриту і виразки шлунка більше ніж у 50% випадків. Ця бактерія є також канцерогенною. Рак шлунка (кишковий тип раку шлунка) у 85% випадків пов'язаний саме з наявністю в організмі Hp. Своєчасне виявлення Хелікобактеру може попередити розвиток раку.

Сьогодні визначити наявність в організмі Hp дозволяє дихальний тест. Він реагує на фермент, який синтезує бактерія Hp – уреазу. Цей фермент розщеплює сечовину в кишечнику до аміаку та вуглекислого газу, останній виділяється легенями при диханні. Чутливість такого тесту коливається від 93 до 98%.

«Рак шлунка завжди входить у трійку найпоширеніших онкологічних захворювань в Україні та країнах СНД. Якщо використовувати неінвазивний, простий, швидкий або навіть одномоментний метод – це дуже велика вигода для діагностики раку шлунку», - говорить клінічний онколог Лікарні ізраїльської онкології LISOD Цві Бернштейн.

При цьому онколог Бернштейн уточнює, що знімати з рахунків гістологічний аналіз ні в якому разі не можна, так як це, поки що, найбільш точний метод визначення Helicobacter pylori.

Інші новини