Побачити і вилікувати. Ендоскопія проти раку

Замінити ендоскопію сьогодні не може жоден інший метод дослідження. Ні КТ, ні МРТ, ані УЗД не володіють такою ж інформативністю щодо захворювань шлунково-кишкового тракту. Та й можливостей у ендоскопічних процедур набагато більше, адже можна не тільки побачити проблему, але й узяти зразки тканин для детального дослідження — гістологічного або бактеріального.

Якщо при огляді виявлено поліп або інше утворення, його можна відразу ж видалити — не вдаючись до великої операції. Крім того, коли лікар бачить загальну картину захворювання, він може одразу ж прийняти рішення про необхідність додаткових методів лікування і не втрачати час на спостереження в динаміці.

Успіх проведення ендоскопічних досліджень безпосередньо залежить від якості використовуваного обладнання, адже мініатюрні відеокамери допомагають лікарям побачити всі підозрілі ділянки тканин. Але найважливіший момент — знання лікаря, який проводить ендоскопію. Тільки в досвідчених руках дороговартісне обладнання отримує справжню цінність, рятуючи життя і відновлюючи здоров'я.

Обмін досвідом і знаннями — дуже важлива частина роботи будь-якого лікаря, без цього неможливий прогрес в медицині. Постійно прагнути більшого — це шлях уперед, до успіху, до нових можливостей. Щоб обговорити сучасні діагностичні та лікувальні технології в ендоскопії, до Запоріжжя з'їхалися провідні ендоскопісти, хірурги і терапевти з усіх регіонів України.

Науково-практична конференція була присвячена 70-річчю Запорізької обласної лікарні — одного з організаторів заходу. До президії були запрошені провідні українські експерти в галузі ендоскопії, у тому числі лікар-ендоскопіст, хірург Лікарні ізраїльської онкології LISOD Вадим Корпяк. Вадим Степанович виступив перед присутніми з доповіддю про можливості колоноскопії в умовах тотальної водної імерсії.

Сьогодні ендоскопія — один із найважливіших напрямків в медицині, що дозволяє не тільки діагностувати, але й попереджати розвиток різних захворювань, у тому числі онкологічних. У лікарів LISOD є чим пишатися і чим поділитися з колегами, адже накопичений досвід справді унікальний. Деякі ендоскопічні процедури, які з легкістю проводять в Лікарні ізраїльської онкології, не виконують в інших медзакладах України, оскільки вважаються дуже складними.

Висока інфоpматівность, пpостота і відносна безпека ендоскопічних методів дозволяють використовувати їх для виявлення передракових змін, онкологічних захворювань, оцінки поширеності пухлинного процесу, видалення підозрілих ділянок, проведення біопсій, стентувань і багато чого іншого.

На конференції були розглянуті різні аспекти ендоскопічної діагностики ранніх форм раку. Статистика показує, що пухлини стравоходу, шлунка, товстої кишки, дихальних шляхів у нашій країні найчастіше виявляють на третій-четвертій стадії. Саме тому потрібно прагнути до раннього виявлення захворювань, коли можна провести органозберігаючу операцію і призначити пацієнтові ефективне лікування. І тут дуже багато залежить від знань лікарів-ендоскопістів. Тільки якісно проведені дослідження допоможуть підвищити рівень виживання пацієнтів.

Інші новини