Психолог Дмитро Тітомір: «Ми допомагаємо впоратися зі стресом, знайти відповідь на питання, як далі жити»

Як пройти онкологічне лікування? Як подолати непросте випробування? «Прагнути одужати, підключити волю, стати партнером лікаря», — стверджують фахівці Лікарні ізраїльської онкології.
Саме для того, щоб підтримати, дати орієнтири боротьби, реальну надію, а не оманливе заспокоєння, з пацієнтами LISOD працюють професійні психологи. Заняття проходять як індивідуально, так і в групах. Уже кілька років поспіль діє соціальний проект — відкрита група психологічної допомоги: в ній беруть участь пацієнтки інших лікарень.

Враженнями поділилася Тетяна Мещерякова: «Не тільки для мене, для всіх, хто відвідував групу і працював з психологами, цей етап став дуже дуже-дуже значущим у житті. Адже проблеми, з якими зіткнулася я, захворівши на рак, були у багатьох. У нашій країні не кожен хворий може зізнатися, що у нього онкологія, не може поділитися. Ще існує на підсвідомому рівні у людей думка: "А, у тебе рак — значить, ти в чомусь винен". Напевно, перший час нашим психологам було нелегко. Емоції переповнювали, ми "виливали" в групі всю біль, всі переживання і тривоги, які накопичилися за час хвороби. Група дала можливість відкритися, висловитися, зняти "заборону",  яка була на нас. І це почуття, що ніхто на тебе косо не буде дивитись, що тебе правильно зрозуміють, воно було новим, приголомшуючим, відроджуючим. Ми говорили, говорили, всі закохалися одне в одного. Лікарня ізраїльської онкології надала нам виняткову можливість, причому безкоштовно (повірте, я знаю, скільки коштують такі послуги) ».

Що ж конкретно роблять психологи LISOD? Чому так важлива їхня робота? В українському суспільстві вони ламають стереотип про фатальність раку, допомагають онкологічним пацієнтам подолати самоізоляцію. «Головне — не дати хворому зі своїми страхами залишитися один на один, — пояснює психолог Дмитро Титомир. — Адже недуга вривається в життя раптово, вносить в кожен день розгубленість і тривогу, руйнує плани. Ми допомагаємо впоратися зі стресом, знайти відповідь на питання, як далі жити, спокійно і впевнено, в тісній співпраці з лікарями, проходити лікування».
 
Сьогодні психологи Лікарні ізраїльської онкології — визнані в Україні професіонали. Як експерт Дмитро Титомир взяв участь у передачі «Місто добра» (телеканал «Київ»). Лікар відповів на питання про подолання страху перед хворобою і тривалому лікуванні, про психологічну підтримку пацієнтів, їх рідних і близьких. Щоб побачити сюжет за участю Дмитра Тітоміра, слідкуйте за оновленнями на нашому сайті.

Інші новини