Опромінення без операції. Ризик чи шанс?

Коли Вікторії сказали, що її пухлину не можна видалити хірургічно, здалося, ніби земля хитається під ногами. Операція — це шанс на одужання, а без неї як? На що сподіватися? І чи варто взагалі починати лікування?

Хотілося втекти на безлюдний острів і забути про все на світі. Ні з ким не говорити, не мучити себе і близьких. Просто поставити крапку. Але чоловік Вікторії наполягав на тому, що вона має послухати лікарів. Якби ситуація була безнадійною, ніхто не пропонував би їй лікування — променеву, а потім хіміотерапію. Отже, рано впадати у відчай, потрібно боротися і сподіватися на краще. Звісно, невідомо, чи вдасться подолати хворобу, але те, що лікування продовжить життя — безсумнівно!

І чоловік не помилився. З того часу минуло вже п’ять років, його дружина пройшла складне лікування в Лікарні ізраїльської онкології LISOD, а нині продовжує регулярно обстежуватись. Щоразу, отримуючи результати, в яких написано, що прогресу захворювання не виявлено, Вікторія дякує лікарям і чоловіку, що надихнули її розпочати нелегкий шлях і поборотися за власне здоров’я.

 Тож чи варто опускати руки, коли фахівці рекомендують розпочати лікування не з операції, а з хіміотерапії чи опромінення? Однозначно — ні. Залежно від діагнозу, особливостей пухлини і її поширення обирається оптимальна тактика лікування. Головне — щоб лікарі діяли відповідно до міжнародних медичних протоколів. Тоді справді можна сподіватися на досягнення успішних результатів.

Опромінення лякає багатьох пацієнтів. Але його ризики значно перебільшуються, а можливості — недооцінюються багатьма людьми. Сьогодні ми хочемо відповісти на головні питання, що виникають у пацієнтів, і таким чином спростувати міфи, пов’язані з цим важливим методом лікування.

 ? Променева терапія  призначається лише безнадійно  хворим?

Ні, це не так. Опромінення може бути рекомендоване майже при будь-якому онкологічному захворюванні і на будь-якій його стадії. Для деяких пухлин цей метод є найкращим, оскільки дозволяє уникнути серйозних побічних ефектів операції. Наприклад: при раку голосових зв'язок можна видалити пухлину і зв’язки хірургічно або провести точне опромінення. У другому випадку пухлина буде знищена, а голосові зв'язки залишаться.

Так само при раку молочної залози можна провести мастектомію (повністю видалити груди) або видалити тільки пухлину і зробити опромінення — результат і ризик рецидиву буде приблизно однаковим, але у випадку мастектомії жінка втрачає молочну залозу і підвищується ризик післяопераційних ускладнень.

Можна навести багато подібних прикладів. Саме тому потрібно знати, що застосування сучасних технік опромінення дозволяє не тільки знищити пухлину, але й зберегти органи та їх функції.

 ? Навіщо опромінення  призначається після операції? Адже  пухлина вже видалена...

Якщо після втручання залишились клітини пухлини, це може стати причиною розвитку рецидиву. Саме тому дуже часто після операції призначають променеву терапію та/або хіміотерапію. Ці методи допомагають знищити ракові клітини, що залишилися в організмі. Під впливом іонізуючого опромінення ракові клітини перестають ділитися і гинуть. Пухлина поступово зменшується і може повністю зникнути. Завдяки лікуванню, у тому числі й опроміненню, пацієнти можуть досягти тривалої ремісії.

 ? Чи може людина, що проходить опромінення, негативно впливати на оточуючих?

 Ні! Якщо пацієнт проходить лікування на лінійному прискорювачі, він не несе загрози близьким людям. Можна не боятися бути з ним поруч, торкатися, обіймати. Персонал лікарні — навіть у відділенні променевої терапії — не носить захисний протирадіаційний одяг. У цьому просто немає потреби. Людина, що проходить лікування, не стає джерелом радіації.

 ? Чи може пацієнт, що пройшов опромінення, захворіти  на променеву хворобу?

Ні. Під час лікування раку не використовуються шалені дози опромінення, якими вони були, наприклад, у Чорнобилі. Якщо говорити про променеву терапію в LISOD, то тут лікування проводиться з високою точністю на лінійних прискорювачах фірми Varian — кращого в світі виробника такого обладнання. Обов’язково проводиться ретельний розрахунок необхідної дози. Таким чином пухлина отримує максимальний вплив, а оточуючі здорові органи не страждають. Сучасна апаратура і знання лікарів LISOD дозволяють досягати в опроміненні серйозних успіхів.

 ? Скільки зазвичай  триває курс лікування?

Кількість необхідних сеансів і доза опромінення розраховується індивідуально для кожного пацієнта і залежить від діагнозу і стадії захворювання. Для радикального лікування може знадобитися від 15 до 30 (іноді й більше) сеансів променевої терапії, які проводяться щодня, п'ять днів на тиждень. Паліативна променева терапія, що позбавляє болю і поліпшує якість життя, триває до 15 сеансів. Один сеанс займає від 5 до 25 хвилин.

 ? Чи відчуває  пацієнт біль під час сеансу  лікування?

Ні. Зовнішнє опромінення — безболісне. Згадайте, чи було вам боляче, коли ви проходили рентгенологічну діагностику? Так само і під час сеансу променевої терапії не виникає неприємних відчуттів.

 ? Які побічні  ефекти варто чекати після  опромінення?

Зазвичай лікування переноситься добре. Як і при будь-якому іншому методі лікування раку, у пацієнта може знижуватись рівень гемоглобіну, погіршуватись апетит. Людина може відчувати слабкість. 

Команда фахівців LISOD ретельно стежить за точністю опромінення, тому здорові органи і тканини отримують мінімальне променеве навантаження, і у пацієнтів не виникає серйозних ускладнень. Завдяки сучасним методикам 3D-конформної променевої терапії, знанням і досвіду лікарів, променеві реакції зазвичай мінімальні.

Краща профілактика ускладнень променевої терапії — чітко дотримуватись рекомендацій, які дають лікарі.

 ? Чи випадає  волосся під час опромінення?

Волосся на голові може випасти тільки тоді, коли опромінюється область голови. Та не хвилюйтеся, це тимчасово. Невдовзі після лікування волосся відросте.

 ? Чи можна працювати  або займатися спортом під  час променевої терапії?

Багато пацієнтів протягом курсу лікування продовжують вести звичний спосіб життя. Якщо не відчувається слабкість, можна працювати. Помірні фізичні навантаження не забороняються.

Загалом під час лікування рекомендується рухатися, гуляти на свіжому повітрі. Робіть те, що приносить задоволення. Уникайте надмірних фізичних і психічних навантажень.

 ***

За понад 13 років роботи Лікарні ізраїльської онкології LISOD в Україні тисячі пацієнтів вже успішно пройшли лікування. Відділення променевої терапії і лікарі LISOD відомі не тільки в Україні, а й за її межами. Хороших результатів вдається досягти завдяки точності планування та багаторічному досвіду фахівців.

 Для запису на прийом зверніться до Контакт-центру LISOD:

0-800-500-110 — безкоштовно  по Україні;

+38-044-277-8-277 — щодня з 8.00 до 20.00.

 

 

 

 

Інші новини