Операції при BRCA-мутації

Анджеліна Джолі відома в усьому світі не тільки як акторка. Для багатьох жінок вона стала взірцем для наслідування у відповідальному ставленні до власного здоров’я. Коли у неї виявили мутацію в гені BRCA, вона зважилась на серйозний крок: видалила молочні залози та яєчники, щоб не захворіти на рак цих органів.

Що таке мутації в генах BRCA1, 2?

BRCA — це гени, що присутні в організмі всіх людей. Вони мають важливу функцію — захищають від утворення пухлин у грудях, яєчниках та деяких інших органах. Але інколи в цих генах виникають помилки — мутації — і вони перестають захищати жінку.

Мутація зазвичай передається від батьків до дітей з вірогідністю 50%. Наявність мутації не означає, що у людини обов’язково виникне рак, але ймовірність появи пухлини дуже висока.

Зазвичай у жінок ризик розвитку раку грудей загалом становить 12%, натомість при мутаціях в генах BRCA1 він зростає до 75%, а в генах BRCA2 — до 60%. Водночас ці мутації також значно підвищують ризик появи раку яєчників — до 40-60%. Небезпека раку яєчників полягає в тому, що хвороба спочатку непомітна, зазвичай швидко розвивається, тому пізно діагностується і має агресивний перебіг.

Радикальна профілактична операція з видаленням грудей і яєчників зменшує ризик раку в цих органах у десятки разів — саме тому на цей крок наважилась Анджеліна Джолі. Нині таку операцію щороку роблять тисячі жінок у світі.

Інколи мутації в генах BRCA виявляють уже тоді, коли діагностовано пухлину в грудях. У такому випадку для зменшення ймовірності рецидиву жінці також рекомендують виконати двобічну мастектомію (повне видалення грудей) і видалення яєчників. Необхідність видалення матки розглядається індивідуально.

Як ця операція проводиться в LISOD?

У Лікарні ізраїльської онкології проводяться всі види операцій — як профілактичні, для здорових жінок, так і лікувальні, для пацієнток, у яких виявлено злоякісні пухлини.

Видалення молочних залоз, яєчників і (у разі потреби) матки проводиться за одну процедуру. В операційній працює дві бригади висококласних хірургів.

Фахівці Центру Мамології займаються видаленням молочних залоз і їх одномоментною реконструкцією за допомогою імплантів або власних тканин пацієнтки. Особлива увага приділяється онкологічній безпеці (повному видаленню пухлини у разі, якщо вона є) та збереженню краси грудей.

Фахівці Центру малоінвазивної хірургії проводять лапароскопічну операцію із видалення яєчників та матки (у разі потреби). Втручання виконується через невеличкі проколи шкіри, а в деяких випадках і через природні отвори в тілі, у такому разі шрамів не залишається зовсім або ж вони практично непомітні. Оскільки ця операція малоінвазивна, пацієнтка швидко відновлюється, не відчуває сильного болю, не потребує тривалого постільного режиму.

На наступний день після втручання жінки починають ходити і займатися з реабілітологом для якнайшвидшого відновлення та повернення до звичайного життя.

Нині це операція, яка дбає про майбутнє жінки, суттєво знижуючи ймовірність появи в її тілі пухлини або рецидиву онкологічного захворювання. Тож якщо у вашій родині були випадки раку молочних залоз чи яєчників, варто пройти генетичне тестування та порадитись із онкологами щодо оптимальної тактики спостережень та можливої профілактики онкологічних захворювань.

Бережіть себе!

Звертайтеся на консультацію:

0-800-500-110 — дзвінки по Україні безкоштовні.

Інші новини