Онлайн-виступ і жива хірургія. Створюємо нову реальність в медицині

Сергій Байдо — заступник головного лікаря з хірургічної роботи LISOD, онколог і хірург, відомий далеко за межами України. Він застосовує унікальні техніки і віртуозно проводить лапароскопічні операції на внутрішніх органах — як при онкологічних, так і неонкологічних захворюваннях. Це справжній майстер, якому все до снаги і для якого немає нічого неможливого.

Сергій Вікторович не робить таємниці із власних знань і надбань — і відкрито ділиться секретами своєї роботи. На майстер-класи до хірурга приїжджають фахівці із різних міст і країн. Із міркувань безпеки в карантин освітні заходи відбуваються в прямому ефірі — і останній тиждень був справді спекотним для нашого славетного фахівця.

Наприкінці листопада відбувся Конгрес із колоректального раку 2020, що проходив на одному майданчику з Міжнародною практичною школою «Тренди і традиції в оперативній проктології. Версія 3.0» та 15 конгресом «Міжнародного клуба фахівців із колоректального раку». На захід були запрошені експерти в галузі онкології з різних країн, зокрема, Німеччини, Японії, Франції, США тощо. Сергій Байдо увійшов до президії секції «Навчання фахівців», а також виступив із доповіддю «Базові принципи забезпечення лапароскопічного доступу при операціях на товстій кишці».

— Попри карантин, навчання фахівців не зупиняється, — підкреслив Сергій Вікторович. — І плюсом нині є можливість взяти участь в освітніх заходах онлайн, незалежно від країни проведення, не скасовуючи прийому пацієнтів і запланованих операцій. Але, як на мене, таке навчання має і мінуси. Не можна оцінити аудиторію, побачити обличчя учасників. Складно отримати реальний зворотний зв’язок. Не всі запитання слухачі наважуються поставити привселюдно: іноді соромляться, іноді з етичних міркувань Крім того, не вистачає безпосереднього спілкування з колегами. Але виходячи з умов, що склалися в світі, онлайн-формат є найбільш безпечним, і це його беззаперечна перевага.

А вже наступного дня Сергій Байдо взяв участь у ще одному заході, якого українські хірурги вже зачекалися. За традицією ця конференція проходить в Одесі у травні, але цього року дата проведення через локдаун була перенесена на листопад. Зважаючи на несприятливі для великих зібрань обставини, організатори прийняли рішення змінити формат зустрічі і перенесли її в онлайн. Таким чином Міжнародна конференція «Експансивна хірургія в гінекології: ендометріоз, пролапс, рак» відбулася! Організатори заходу — Міністерство охорони здоров’я України, Асоціація акушерів-гінекологів України, Одеський національний медичний університет, Кафедра акушерства та гінекології, Європейська ліга з ендометріозу.

Ендометріоз — одне з тих захворювань, причину появи якого важко пояснити. Існує кілька теорій, але жодна не дає відповідей на всі запитання. При ендометріозі клітини ендометрію (внутрішньої оболонки матки) розростаються поза її межами. Осередки виникають у шийці матки, маткових трубах, яєчниках, сечовому міхурі, кишечнику, нирках, на очеревині. Як і ендометрій у матці, вони піддаються таким же циклічним змінам. Хвороба значно погіршує якість життя жінок, спричиняє болі, безпліддя, рясні менструальні кровотечі.

Сергій Байдо займається хірургічним лікуванням ендометріозу і виконує операції лапароскопічно, видаляючи осередки хвороби з різних внутрішніх органів. У світі небагато фахівців, що володіють подібною технікою. Саме тому Сергій Вікторович щороку на конференції проводить майстер-класи із операційної, де ділиться своїми знаннями і рекомендаціями під час живої хірургії. Оскільки нині планові операції не проводяться (а лікування ендометріозу належить до них), у межах заходу хірург провів два не менш цікавих втручання — хірургічне лапароскопічне лікування онкологічного захворювання і лапароскопічне лікування пацієнтки із кровотечею.

— Пряму трансляцію, за оцінками організаторів, подивилося близько 1400 осіб, — розповів Сергій Байдо. — Жива хірургія — це дуже цікаво, оскільки це не просто операція, а пояснення кожного кроку. Багато речей, що здаються очевидними для оперуючого хірурга і які він робить не замислюючись, можуть бути не зрозумілими для колег, які просто дивляться трансляцію. І якщо не пояснювати свої дії, то побачене не завжди вдасться відтворити. Такі трансляції — це набагато корисніше, ніж просто запис із операційної, адже у ході операції є можливість відповісти на всі запитання аудиторії.

Знання змінюють світ і відкривають можливості. Пишаємося тим, що наші колеги — серед тих, хто здатен створювати нову реальність у медицині. Тим часом нагадуємо, що Сергій Байдо приймає пацієнтів у LISOD.

Записатися на консультацію до хірурга можна за телефоном:

0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;

+38-044-277-8-277 — щодня з 8.00 до 20.00.

Інші новини