Обладнання чи фахівець?

Променева терапія — один із важливих етапів лікування раку. Від точності й правильності її проведення багато в чому залежить загальний результат. Тому при виборі медичного закладу постає закономірне питання: що краще — досвідчений лікар-радіотерапевт чи хороше обладнання для опромінення?

Роз'яснює відомий учений, ізраїльський клінічний онколог, голова Ізраїльської асоціації боротьби з раком, член виконавчої ради AROME, керівник ради консультантів Лікарні ізраїльської онкології LISOD професор Авраам Кутен:

— На цю тему можна довго сперечатися, але я впевнений, що результат лікування повною мірою залежить і від якості апаратури, і від знань лікарів.

Можливості більшості лінійних прискорювачів — набагато ширші, ніж в обладнання старого типу. У нас в LISOD встановлені лінійні прискорювачі VARIAN, зокрема модель останнього покоління — Halcyon. Це дає нам можливість лікувати будь-який вид раку.

Крім того, у нас працює ціла команда фахівців, які забезпечують точність і безпеку лікування. До цієї команди входять:

  • Радіотерапевт (променевий терапевт). Досконало володіє знаннями з онкології й анатомії. Розраховує дози, необхідні для лікування, а також допустимі дози для здорових тканин. Визначає, які технології променевої терапії потрібні в конкретному випадку. Вказує кількість необхідних сеансів.
  • Медичний фізик. Контролює доставку дози опромінення до пухлини. Розраховує необхідну дозу та її розподіл. Визначає напрямок і кути енергії, форму поля опромінення. Забезпечує радіаційний захист пацієнта, всього персоналу і навколишнього середовища.
  • Технолог. Забезпечує критичну оцінку якості роботи лінійного прискорювача. Не допускає помилок у роботі обладнання.
  • Медсестри. Забезпечують підтримку і догляд. Знають, як запобігати появі побічних ефектів та лікувати їх.

Хочу підкреслити: у нас є все для якісного, безпечного й ефективного лікування. Не варто орієнтуватися тільки на обладнання: якщо в лікарні немає досвідченої мультифункціональної команди фахівців, у такому місці краще не проводити опромінення. Мета променевої терапії — лікувати, але якщо вона проведена неправильно, то може бути небезпечною. Уявіть, що перед вами Боїнг останньої моделі, але немає пілота, який може ним керувати. Чи можна в такому разі безпечно злетіти та сподіватися на вдалу посадку? Однозначно — ні!

Променева терапія — це високі технології, керувати якими повинна команда професіоналів. У такому випадку проведене лікування принесе користь пацієнту.

Запишіться на консультацію в LISOD:

0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;

+38-044-277-8-277.

Інші новини