Нові препарати змінюють стандарти. Гормонально-позитивний метастатичний рак грудей лікуватимуть ефективніше

«Сьогодні ми можемо говорити про ефективне лікування пацієнток навіть з метастатичним раком молочної залози. Незважаючи на поширеність серед жінок, хвороба здає свої позиції з кожним роком завдяки появі все нових і нових протиракових ліків», — такі оптимістичні слова належать відомому в світі онколога, професору Аврааму Кутену.

Так, саме застосування новітніх біологічних препаратів сьогодні дає реальний шанс на суттєве продовження життя у випадках, коли рак грудей запущений і поширився на інші органи. Тоді метою лікування таких пацієнток стає максимальне продовження і збереження якості життя.

А підхід до лікування, підбір методу або терапії безпосередньо залежить від виду раку молочної залози. Справа в тому, що рак грудей — це не однотипне захворювання. Існує кілька його видів, які визначаються або наявністю, або  відсутністю особливих білків-рецепторів, що знаходяться на поверхні пухлинної клітини.

Саме лікування поширеного виду — гормонально-позитивного раку молочної залози — була присвячена науково-практична конференція, яка відбулася 23 лютого і зібрала фахівців з різних клінік і центрів, що займаються лікуванням раку грудей.

Спікерами форуму виступили провідні лікарі LISOD: ізраїльські клінічні онкологи професор Авраам Кутен і Меїр Зааві та завідуюча відділенням хіміотерапії Вікторія Косінова.

Застосування нового біологічного препарату в поєднанні з гормонотерапією для лікування метастатичного гормонально-позитивного раку молочної залози стало основною темою конференції.

Професор Кутен зробив дуже об'ємну, цікаву і яскраву доповідь, простеживши всю історію появи антигормональних і біологічних препаратів і методів лікування РМЗ. Головне, що він підкреслив в своєму виступі, — це збільшення тривалості життя пацієнток в два рази при використанні нового класу препаратів. «Діючи в поєднанні з гормонотерапією, біологічні ліки здатні довго блокувати ріст пухлини у пацієнток з гормонально-позитивним HER2 негативним метастатичним раком молочної залози. Препарат досить добре переноситься. На відміну від хіміотерапії, у 90% пацієнток не було ніяких побічних ефектів. Це дуже важливо, тому що при паліативному лікуванні, крім тривалості життя, величезне значення має його якість», — зазначив Авраам Кутен.

Аналізу клінічних випадків з використанням препарату Ібранс (Палбоцикліб) присвятила доповідь Вікторія Косінова. Доктор представила колегам три випадки успішного застосування ліків для пацієнток LISOD — жінок різного віку, з різною локалізацією метастазів і з різними супутніми захворюваннями.

Коментуючи виступ доктора Косіновой, Меїр Зааві пояснив колегам, чому застосовують те чи інше поєднання ліків в залежності від менопаузального статусу жінки (пременопауза, постменопауза), чутливості її організму до гормонотерапії, місця метастазування, попередньої терапії.

«Важливо провести лікування так, щоб не зупиняти його через побічні ефекти, підтримувати якість життя за всіма параметрами: і фізичними, і емоційними», — сказав доктор Зааві.

Питань провідним онкологів LISOD слухачі задавали дуже багато, це була жива професійна розмова. Доповідачі обговорили з колегами механізм дії нових ліків, який запобігає діленню ракових клітин. Адже відкриття такого протипухлинного механізму було удостоєно Нобелівської премії в області медицини.

Завдяки стрімкому розвитку онкології і появі біологічних ліків, сьогодні змінені світові стандарти лікування метастатичного гормонально-позитивного HER2 негативного раку молочної залози. Такий підхід дозволяє істотно продовжити життя пацієнткам, виключити важкі побічні явища терапії. Всі зареєстровані в Україні нові препарати успішно застосовують в LISOD.

Нові препарати змінюють стандарти. Гормонально-позитивний метастатичний рак грудей лікуватимуть ефективніше,фотогалерея (5 фото)

Інші новини