МРТ в LISOD. Як це працює

У Лікарні ізраїльської онкології LISOD працює новий апарат МРТ. Для його встановлення і запуску не стали перепонами ані пандемія COVID-19, ані повномасштабне вторгнення і воєнні дії. З моменту відкриття медичного закладу ми дбаємо про те, аби кожен пацієнт в одному місці міг отримати всі діагностично-лікувальні процедури. Саме так не витрачається дорогоцінний час — і шанси на одужання зростають.

Про діагностику МРТ та її особливості ми вирішили розпитати рентгенолога, завідувача відділення променевої діагностики, кандидата медичних наук LISOD Миколу Новікова.

— Розкажіть, будь ласка, в чому особливість МРТ як методу діагностики злоякісних новоутворень?

— Для того, щоб встановити точний діагноз, в онкології використовуються різні методи візуалізації. Це, зокрема, УЗД, мамографія, КТ, МРТ, ПЕТ-КТ тощо. Метод обирається відповідно до клінічної ситуації.

МРТ дозволяє нам отримати зображення м’яких тканин тіла людини, які іноді складно побачити за допомогою інших методів.

Водночас хочу підкреслити: цінність методу МРТ не в тому, щоб знайти якесь надзвичайно маленьке утворення. Йдеться про те, щоб отримати якнайбільше даних про те, що залишилося незрозумілим після застосування інших методів візуалізації.

На відміну від рентгенівських методів, МРТ не несе променевого навантаження, оскільки використовує не рентгенівське випромінювання, а ефект ядерно-магнітного резонансу.

— Які онкологічні захворювання можна діагностувати за допомогою МРТ?

— Найбільше переваг цей метод має в нейровізуалізації — тобто в діагностиці пухлинних і непухлинних захворювань головного мозку. Також МРТ незамінна при характеризації уражень печінки, особливо якщо при дослідженні застосовувати гепатоспецифічні контрастні речовини. Якщо говорити про онкологічних пацієнтів, ми маємо можливість знаходити і характеризувати ураження передміхурової залози. МРТ доповнює дані КТ при характеризації уражень нирок. Крім того, метод добре працює при кістково-мозкових ураженнях при лімфомі.

Ще МРТ — один із інструментів діагностики захворювань молочних залоз, наприклад, якщо за даними мамографії та УЗД неможливо зрозуміти природу виявлених змін. Також метод дозволяє зрозуміти, що відбувається з грудним імплантом. До того ж, під контролем МРТ можна брати біопсію.

До речі, у деяких країнах МРТ рекомендована як скринінгове дослідження молочної залози для популяції з високим ризиком РМЗ, але Україна в цей перелік не входить, у першу чергу, за соціально-економічними параметрами (це дуже дорого). Але такий підхід існує, зокрема, в Ізраїлі для популяції ашкеназі, де є генетичні чинники, що призводять до раннього розвитку агресивної карциноми молочної залози у жінок. І, наприклад, у США зараз дискутується можливість МРТ-скринінгу молочних залоз для певних груп населення з високим ризиком.

— Чи можна за допомогою МРТ виявляти метастази пухлини?

— Так, звісно, при певних сценаріях ми бачимо і розташування основної пухлини, і тканини, на які вона поширилася далі.

— Яку інформацію про новоутворення можна отримати завдяки МРТ?

— Обстеження дає нам можливість зрозуміти структуру новоутворення. Порівняно з комп’ютерною томографією, МРТ має більше параметрів контрастності. І коли ми розглядаємо пухлину, бачимо не тільки, скажімо, щільна вона чи ні, рідка чи тверда, з судинами чи без судин, а значно більше: де розташований жир, де кров, де кістозні компоненти. Є можливість оцінити дифузійно-зважені зображення, клітинну щільність. Таким чином, у нас є більше параметрів, за якими можна характеризувати ураження, і відповідно, у низці сценаріїв з більшою впевненістю прийти до діагнозу, ніж це можливо при КТ. Звісно, інколи нам цілком достатньо і комп’ютерної томографії.

Але в ситуаціях, де комп’ютерна томографія не дозволяє отримати однозначну відповідь, наприклад, для характеризації малозрозумілих і дуже невеликих структур в печінці, дуже допомагає магнітний резонанс.

— Які завдання, крім діагностики, допомагає розв’язувати МРТ-сканування?

— Завдяки високому контрасту в м’яких тканинах можна бути значно впевненішими щодо локорегіонарного стадіювання низки пухлинних процесів — чи то кишка, чи то простата, чи то певні онкогінекологічні захворювання. Комп’ютерна томографія не має такого контрасту між пухлиною і тканиною поруч, а магнітний резонанс, завдяки своїй фізиці, цей контраст, грубо кажучи, збільшує. І стає зрозуміліше, де закінчується пухлина, а починаються якісь реактивно змінені тканини або здорові. Це дуже важливо, щоб з’ясувати Т-критерій стадіювання, який враховується при визначенні методу лікування (приміром, операція чи променева терапія).

МРТ можна застосовувати при плануванні променевої терапії. Як я вже казав, метод дає змогу більш впевнено провести делініацію (визначення меж) пухлинних уражень. Це буде добре працювати при плануванні променевої терапії на пухлини голови та шиї, тазу, кишечника, в нейроонкології, в онкогінекології. Отож, завдяки МРТ контур пухлини буде визначений точніше, обсяг опромінення зменшиться (не будуть опромінюватися прилеглі здорові тканини), відповідно, ризик негативних побічних ефектів променевого лікування буде меншим.

Це так само важливо і при плануванні операцій. Завдяки точним зображенням ми з більшою ймовірністю розуміємо, чи залучені розташовані поруч структури, які можуть бути важливими для прийняття рішення про можливість хірургічного втручання при пухлинах голови та шиї, шийки матки, кишечника, печінки тощо.

— Які протипоказання для застосування цього методу?

— Абсолютне протипоказання для МРТ — наявність у тілі людини феромагнітних фрагментів, які були імплантовані або опинились всередині випадково (на жаль, зараз багато пацієнтів з уламками після поранень). Тобто це ті матеріали , які можуть нагріватися і зміщуватися в магнітному полі високої напруженості. Це небезпечно в першу чергу для пацієнта при проведенні магнітного резонансу. Це той протипоказ, на який ми вплинути не можемо.

Також є відносні протипоказання. Приміром, це клаустрофобія у пацієнтів. Хтось може витримати обстеження, а хтось не може. Для складних випадків можна скористатися опцією седації пацієнта, наприклад, при стані психомоторного збудження. Метод МРТ украй чутливий до руху, тож отримати якісне зображення, коли пацієнт не може лежати нерухомо, дуже складно або навіть неможливо.

Крім того, проблематично обстежувати пацієнтів із дуже високим індексом маси тіла, оскільки вони можуть просто не поміститися в тунелі обладнання, але так відбувається украй рідко.

При вагітності можливо проводити обстеження, зокрема, у першому триместрі метод застосовують за медичними показаннями, а другий триместр не є протипоказом для діагностики. Тобто це відносне протипоказання, адже якщо результати обстеження клінічно важливі, його можна проводити коли завгодно.

— Чи потрібна спеціальна підготовка для проведення дослідження?

— Це залежить від обстеження, яке проводиться. Деякі види діагностики не потребують підготовки, а деякі потребують. Детальні інструкції щодо цього пацієнт отримає під час запису на дослідження.

— Який МРТ-сканер встановлений в LISOD?

— Магнітно-резонансний томограф MAGNETOM Sempra 1,5 Тл. Це універсальне обладнання, що добре підходить для щоденних клінічних завдань, у тому числі в онкології. Звісно, 3 Тл апарати можуть мати певні переваги, але в більшості випадків потужності 1,5 Тл цілком достатньо. Навіть більше: апарати 1,5 Тл деякі речі навіть показують краще, ніж більш потужне обладнання.

— Скільки триває обстеження, чи довго чекати результат та як записатися?

— Тривалість діагностики залежить від того, що ми обстежуємо. Інколи це 5-7 хвилин, інколи година. Так само і з результатом. Деякі пацієнти отримують його вже за 15-20 хвилин, а іноді для інтерпретації може знадобитися 2-3 доби.

Записатися можна через Контакт-центр LISOD за номером 0-800-500-110, дзвінки по Україні безкоштовні.

Інші новини