Міфи і реальність про «психологічну природу раку»

У попередній статті ми відповіли на питання, чи можна захворіти на рак «від нервів». У цій статті розглянемо ще один міф: «Раком хворіють тільки люди з певними рисами характеру».

Оскільки міф цей дуже поширений, часто пацієнти замість того, щоб зосередитися на лікуванні, направити на боротьбу всі фізичні і душевні сили, починають займатися «самокопанням», шукати причину хвороби в рисах свого характеру.

Чи правда, що на рак хворіє певний психологічний тип людей? — ми запитали психолога LISOD Ію Слабінську.

Ія Слабінська:

— Це питання давно хвилює багатьох людей, і тому десь в середині 60-х років минулого століття проблему почали активно вивчати онкологи і психологи. Вже на початку 70-х висунули гіпотезу, що існує певний тип особистості, схильний до онкологічних захворювань, який отримав назву — тип «С». Відповідно до гіпотези, під опис людини, що має велику ймовірність захворіти на рак, підходили люди з наступною сукупністю психологічних рис і особливостей:

- мало-емоційні, які віддають намагаються приховувати свої почуття і стримувати негативні емоції;

- схильні відповідати і догоджати бажанням інших, «наступати на горло власній пісні»;

- невпевнені в собі — покірливі, сором'язливі, з низькою самооцінкою;

- схильні до відчуттів безпорадності і безнадійності, до самозвинувачення;

- гіпервідповідальні, самовіддані.

Однак будь-яка гіпотеза, перш ніж стати незаперечним фактом, повинна бути підтверджена відповідними дослідженнями.

І що ж показали дослідження?

Результати наймасштабнішого і довгого дослідження, яке тривало близько 30 років і охопило 60 тис. осіб, опублікували в 2010 році. Результати іншого, не менш масштабного дослідження (брали участь більше 43 тис. осіб), опублікували в 2014 році.

Результати всіх досліджень по вивченню зв'язку між рисами особистості і раком показали, що жодна з рис не є причиною виникнення злоякісних пухлин, не пов'язана ні з частотою захворювання, ні зі смертністю від раку.

Захворіти може кожен. Всі ми, незалежно від того, відносимося чи до меланхоліків, чи до сангвініків або холериків, в тій чи іншій мірі знаходимося в групі ризику. Тому так важлива профілактика, своєчасні обстеження.

Якщо у вас є сумніви, вас турбують будь-які симптоми, або ви просто хочете переконатися, що здорові, пройдіть консультацію клінічних онкологів LISOD. Не забувайте, що цілий ряд поширених видів раку можна запобігти або виявити «в зародку», коли шанси на успіх лікування практично 100-відсоткові.

Інші новини