Міф про «універсальний онкоскринінг»

Про те, чи існує така диво-процедура, ми розмовляємо з головним лікарем Лікарні ізраїльської онкології LISOD професором Аллою Вінницької.

Алла Борисівна, в мережі сьогодні безліч пропозицій пройти процедуру «онкоскринінгу», нібито що дозволяє виявити будь-який вид раку на ранній стадії або переконатися, що його немає. Вісім з десяти опитаних жінок впевнені, що так і є. Чи Так це насправді? Чи може одна процедура дати відповіді на всі питання?

Онкоскринінг? Не знаю. Такого терміна в офіційній медицині не існує. Для кожної локалізації раку в світовій онкології визначені методи досліджень, методи ранньої діагностики. Пропонувати якийсь універсальний «онкоскринінг» — це нечесно, в першу чергу, по відношенню до пацієнтів.

Чому?

Тому що відбувається підміна понять, «онкоскринінгом» зазвичай називають проведення рентгенологічного дослідження: магнітно-резонансної томографії (МРТ) або комп'ютерної томографії (КТ).

Цих досліджень недостатньо для виявлення будь-якого онкологічного захворювання?

Звичайно, немає. Як можна стверджувати, що жінка здорова тільки за результатами КТ? У пацієнтки на момент проведення так званого «онкоскринінгу» може бути, наприклад, рак шийки матки, який не виявляється при КТ, а виявляється тільки при цитологічному та гістологічному дослідженнях. А жінка піде від лікаря, впевнена, що абсолютно здорова, і життєво важливий час буде згаяно. Те ж саме відноситься і до раку прямої кишки, товстого кишківника. Пухлини можуть бути маленькими, непомітними для рентгенологічних досліджень. У цих досліджень зовсім інше призначення. Я вважаю, що «онкоскринінг» — абсолютно недобросовісний, що вводить людей в оману термін. До медицини, до онкології він не має ніякого відношення. Особливо важливо, щоб це розуміли пацієнти, які вже перенесли рак. Все-таки скринінг передбачає обстеження абсолютно здорових людей.

Що конкретно повинні знати люди, які вже пройшли основне онкологічне лікування?

Існують міжнародні стандарти, підходи та протоколи лікування. Точно так само існують і міжнародні протоколи спостереження за пацієнтами з онкологічними захворюваннями. Є абсолютно чіткий алгоритм, що передбачає, з якою частотою конкретна локалізація спостерігається, що саме входить в комплекс обстежень. Наприклад, після перенесеного раку яєчника необхідно визначення відповідного маркера; рак кишківника — проводиться колоноскопія.

Як часто повинні проходити обстеження пацієнтів, що вже перенесли рак?

Як правило, для всіх онкологічних захворювань — раз на три місяці протягом першого року, потім — раз на 4-5 місяців; потім — раз на півроку. Саме з такою періодичністю пацієнт повинен приходити до онколога протягом п'яти років. А перелік необхідних обстежень визначає лікар, виходячи з багатьох факторів: стадії захворювання, скарг пацієнта, прогнозу. Тільки досвідчений онколог може передбачити, в яких випадках ризик рецидиву буде досить високим, і призначити необхідні обстеження.

Повертаючись до терміну «онкоскрининг»...

Чисто комерційний хід, непорядно — більше мені нічого додати з цього приводу.

Інші новини