Меїр Зааві: «Імунотерапія дасть порятунок багатьом людям, які раніше перебували в безнадійній ситуації»

Імунотерапія — новий революційний метод лікування раку. Лікарі та вчені сьогодні говорять про нього, як про прорив в онкології. Сенс методу не в прямому впливі на пухлину, а в тому, щоб допомогти організму боротися з нею. Адже рак зазвичай «ховається» від дії імунної системи, яка при нормальній роботі пізнає дефекти і знищує клітини з будь-якої «поломкою», мутацією.

При злоякісних пухлинах ці процеси дають збій, організм перестає «впізнавати» ракові клітини. І якраз головне завдання імунотерапії — повернути організму здатність до розпізнавання хворих клітин. Тобто імунотерапія працює на рівні власних захисних сил людини.

Як це відбувається, ми запитали відомого ізраїльського лікаря, клінічного онколога LISOD Меира Зааві.

Чому може статися збій в роботі імунної системи?

У більшості випадків це пов'язано з віком. Найчастіше ми спостерігаємо розвиток раку саме у літніх людей. Поки людина молода, його імунна система працює краще, у організму вище здатність справлятися з раковими клітинами. З віком захисні сили слабшають, імунна система може не позначити «ворога», і тоді злоякісні клітини починають безконтрольно ділитися, вражаючи органи.

Як саме працює імунотерапія?

Метод діє в двох напрямках. Перший — це маркування злоякісних клітин за допомогою спеціальних препаратів для того, щоб імунна система могла розпізнати їх і, в результаті, атакувати і знищити. Другий — посилення роботи імунної системи, щоб вона сама могла боротися з пухлинними клітинами.

Які види раку найкраще піддаються лікуванню імунотерапії?

В першу чергу, меланома. Ця пухлина має дуже багато мутацій: приблизно 900 мутацій в організмі має відбутися, щоб утворилася меланома. А чим більше мутацій, тим простіше імунній системі за допомогою спеціальних препаратів розпізнавати їх і знищувати. На другому місці — рак легенів. Зараз є багато біологічних ліків, які ми застосовуємо для лікування цього раку.

З кожним місяцем з'являються все нові і нові пухлини, які можна лікувати за допомогою імунотерапії. Сьогодні вже є хороші результати при раку молочних залоз, колоректальному раку, деяких рідкісних видах раку. Я думаю, що найближчим часом — при подальшій розробці препаратів, спрямованих на вироблення антитіл для боротьби з пухлиною, — імунотерапія досягне ще більш вражаючих результатів і дасть порятунок багатьом людям, які раніше перебували в безнадійній ситуації.

Інші новини