Листопад. Час чоловічого здоров'я

Ми звикли захоплюватися витривалістю, мужністю й хоробрістю сильної статі. Та часом у питаннях власного здоров’я нащадки Адама виявляють небачену слабкість. Замість того, щоб звернутися до лікаря, намагаються терпіти біль і самотужки долати симптоми. А про профілактичні візити до фахівця годі й згадувати: більшість людей не мають звички проходити обстеження, коли нічого не турбує.

Неуважне ставлення до власного здоров'я має свої наслідки. Захворювання, які можливо діагностувати на початковому етапі, виявляють переважно, коли хвороба вже занедбана, а шанси на одужання — значно менші.

Листопад (його ще називають Вусопад чи на англійський манер Мовембер) — місяць обізнаності про рак передміхурової залози та час, коли ми приділяємо особливу увагу здоров’ю чоловіків. У цей місяць завжди говоримо про рак передміхурової залози і про те, що діагноз — не вирок.

Нині хворобу можна вилікувати, особливо якщо вона діагностована на ранній стадії. Актуальне питання: які симптоми мають насторожити чоловіка і змусити його звернутись до лікаря? А відповідь така: на початковому етапі, коли можливе найефективніше лікування, жодних ознак хвороби немає. Виявити проблему можна лише під час обстеження.

Саме тому в листопаді урологи та інші небайдужі чоловіки відрощують вуса: це символ-нагадування важливості регулярних обстежень.

З якого віку потрібно це робити?

Якщо у батька, брата або інших близьких родичів був діагностований рак передміхурової залози, обстеження мають стартувати з 40-45 років.

Якщо немає сімейної історії захворювань — з 50 років.

Якщо з’являється утруднене сечовипускання, кров у сечі та/або спермі, схуднення без причини, біль у спині, ногах, потрібно проконсультуватись із урологом незалежно від віку чоловіка.

Як проводиться скринінг?

Чоловік, який досягнув зазначеного вище віку, повинен здати кров на PSA — простат-специфічний антиген, онкомаркер передміхурової залози. Результати аналізу повинен оцінити грамотний уролог. Якщо цифри підозрілі, пацієнт може бути скерований на МРТ-діагностику та біопсію (у разі потреби).

Пройти скринінг передміхурової залози можна швидко і без черг у Центрі сучасної урології LISOD. Досвідчені лікарі порекомендують (у разі потреби) необхідні дообстеження для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування. У випадку встановлення діагнозу «рак передміхурової залози» на початковому етапі виживаність сягає 100%, тоді як при пізньому виявленні три з чотирьох пацієнтів помирають до 5 років

Пам’ятайте: ваше чоловіче здоров’я потребує уважного ставлення і регулярних обстежень. Саме це — одна зі складових довголіття.

Любі жінки, якщо ви також читаєте цей пост, нагадайте своїм половинкам, що час відвідати хорошого й уважного уролога!

Запишіться на консультацію:

0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;

+38-044-277-8-277.

Інші новини