Лапароскопічна гастректомія в LISOD — в одному ряду з Японією і Південною Кореєю! Сергій Байдо виступив з доповіддю на форумі «Білі ночі»

Рак шлунка — одне з найпоширеніших онкологічних захворювань. Основний метод лікування — хірургічний. При великих пухлинах і поширеному процесі домогтися зцілення можливо тільки шляхом повного видалення ураженого органу разом із регіонарними лімфовузлами і подальшою реконструкцією шлунка. У відкритому, класичному варіанті, — дуже травматична операція, яка загрожує важкими ускладненнями і тривалим відновленням організму.

На допомогу пацієнтові в цьому випадку може прийти малоінвазивна хірургія. Однак у світі як стандарт тотальну гастректомію виконують шляхом лапароскопічного доступу (без великих розрізів, через проколи) тільки в трьох місцях: Південній Кореї, Японії і Лікарні ізраїльської онкології в Україні.

Своїм унікальним досвідом проведення таких операцій поділився з колегами відомий в Європі і в Україні фахівець, провідний хірург LISOD Сергій Байдо на III Петербурзькому онкологічному форумі «Білі ночі». Форум проходив з 22 по 25 червня і зібрав широке коло фахівців з різних країн. У його роботі взяли участь понад 300 лікарів: хірурги, гінекологи, ендокрінологи, урологи, генетики, патомрфологи, ренгенологи та ін. Сергій Байдо виступив на сесії «Сучасні аспекти хірургічного та комплексного лікування раку шлунка» з доповіддю «Несподівані ситуації при лапароскопічній резекції шлунка і способи виходу з них».

Сергій Байдо: «Це були три дуже продуктивних дні з цікавою і насиченою програмою. Обговорювалися новітні методики лікування онкологічних захворювань, що вкрай важливо для пацієнтів».

Інші новини