Коли лікар на боці пацієнтки

Щороку в світі онкології відбувається безліч видатних подій. Дослідники і лікарі розробляють все більш дієві способи діагностики і лікування раку, щадні методики операцій; вчені отримують дивовижні ліки, що дозволяють цілеспрямовано знищувати клітини пухлини. Найголовніше, що ці відкриття не просто стають темами наукових праць, а інтегруються в протоколи лікування кращих світових онкоцентрів і рятують десятки тисяч життів на всій планеті. І Україна — не виняток! Про підходи і методи лікування раку грудей і про те, що таке європейський маммологічний центр, які його функції і завдання, ми розмовляємо з відомим хірургом-онкологом, керівником Центру сучасної мамології Лікарні ізраїльської онкології LISOD Андрієм Жигуліним.

Андрій Валентинович, чи існує універсальна процедура, що дозволяє вилікувати рак молочної залози?

Цікаво, що саме це питання задають багато моїх пацієнток. Вони запитують, чи можна вилікувати рак молочної залози тільки одним способом: радіотерапією або хіміотерапією, або хірургією. Моя відповідь: частіше за все — ні. Лише рідкісний випадок може бути винятком: якщо захворювання виявлено на ранній стадії, і пухлина негормонозалежна. У цій ситуації дійсно всі проблеми вирішує операція. Але такі випадки — абсолютна меншість: всього 1% від загальної кількості. У всіх інших випадках необхідно тільки комбіноване лікування із застосуванням декількох методів. Коли пацієнтка приходить на консультацію, ми намагаємося відразу попередити, що лікування буде комплексним, досить тривалим, вимагає психологічних і фізичних зусиль.

З чого починається лікування?

З правильної діагностики. Перше завдання наших фахівців — за допомогою найсучасніших методів не пропустити ознаки захворювання і на основі гістологічних досліджень встановити діагноз. Всі матеріали біопсії ми направляємо в провідні німецькі та грецькі лабораторії. Вибір тактики лікування безпосередньо залежить від результатів досліджень.

Що ж відбувається далі?

Як правило, радикальне лікування починається з хірургічної операції. При цьому велика увага приділяється естетичним результатами операції і бажанням пацієнтки. Операція планується так, щоб мінімізувати деформації грудей. Якщо необхідно повне видалення молочної залози, ми пропонуємо той чи інший варіант реконструкції. Завдяки сучасному розвитку хірургії такий підхід реальний, безпечний, в більшості випадків не вимагає якихось складних технологій. Хіміотерапія і радіотерапія призначається відповідно до міжнародних протоколів з урахуванням кожної конкретної ситуації. Найголовніше у всьому процесі лікування — бажання лікаря стати на бік  пацієнтки.

Що це означає — стати на бік пацієнтки?

Це означає, що реабілітація починається з моменту першого звернення до лікарні. Необхідно підтримати жінку: вона повинна зрозуміти, що рак молочної залози — не вирок, що з захворюванням можна і потрібно боротися. Багато наших пацієнтки вийшли з цього випробування переможницями. Сьогодні вони живуть яскраво і повноцінно, щасливі в сім'ях.

Ви керуєте Центром сучасної мамології. У чому його основна відмінність від звичних для нас медичних установ, де займаються лікуванням раку грудей?

Щоб результат лікування був саме таким, до організації медичного процесу пред'являються високі вимоги — формується спеціальна команда лікарів, які працюють в тісній співпраці. Всі їх дії скоординовані: кожен лікар розуміє, що виконує частину великої і важливої роботи, в центрі якої стоїть пацієнтка з її потребами, бажаннями, уявленнями. Для реалізації концепції, безумовно, необхідні сучасне обладнання та матеріали. Таким чином, підрозділ має володіти технічними та організаційними можливостями для проведення всіх етапів діагностики та лікування. Саме такий підрозділ і називається Мамологічним центром.

Існують особливі критерії?

Так, сучасні центри мамології працюють за критеріями, які закріплені і оформлені спеціальними організаціями, — це європейський і світовий стандарт. Міжнародні організації формують критерії, оновлюють їх, стежать за їх впровадженням. В Європі сьогодні діє програма по сертифікації маммологичних центрів, які повинні займатися лікуванням пухлин молочних залоз. Порівняльні дослідження результатів в спеціалізованих і неспеціалізованих центрах чітко показали статистично достовірну різницю в якості лікування, реабілітації, кількості пацієнток, які видужали.

Як я можу переконатися, що жінка звернулася саме до такого центру?

Наприклад, наш Центр зареєстрований в міжнародній мережі мамологічних центрів Breast centers network. Це означає, що підрозділ повністю відповідає європейським критеріям мамологічних центрів. Жінці, яку спіткала біда, наші фахівці повною мірою нададуть допомогу на мирового рівня.

Інші новини