Клінічний онколог LISOD Меїр Зааві — про перспективи розвитку онкології

Сьогодні вдосконалюється лікування біологічними препаратами, і це дуже важливо. Таке лікування спрямоване на стабілізацію процесу, тобто на переведення онкологічного захворювання в хронічну стадію, наприклад як при гіпертензії або діабеті, — хворобах, з якими люди живуть і до яких пристосовуються. Величезне значення мають генетичні дослідження. В цьому напрямку вчені активно працюють з 2000 року: знаходять гени, що відповідають за мутації клітин.

Надалі, якщо мутації виявлятимуть в ранньому віці, ще до початку хвороби, підключиться генна інженерія, і проблема вирішиться. Сьогодні ще не виявлені всі мутації, що відповідають за розвиток злоякісних пухлин. Ми можемо попередити тільки рак товстої кишки, рак молочної залози, рак простати. Поки немає даних по іншим органам, але генна інженерія активно працює. Це складний процес, який потребує часу. Можна, як приклад, привести СНІД: адже 20 років тому ніхто не виживав, а тепер це хронічне захворювання. В Ізраїлі, в США, в Європі пацієнти приймають спеціальні препарати і живуть, як зазвичай.

Думаю, через 10-20 років нас чекає величезний прорив і в лікуванні онкології. Генетика зараз працює над цим. Навіть якщо неможливо буде досягти повного зцілення, ми доб'ємося переведення захворювання в хронічну стадію, щоб людина могла повноцінно жити.

Інші новини