Хвороба, якої може не бути

Рак шийки матки — один із тих онкологічних діагнозів, які українські жінки чують найчастіше.

Хороша новина в тому, що при своєчасному виявленні та правильному лікуванні захворювання в багатьох випадках можна вилікувати. А завдяки брахітерапії (внутрішньопорожнинна променева терапія) навіть жінки із занедбаною хворобою мають шанс знову стати здоровими!

Водночас підкреслимо: більшості випадків цього захворювання взагалі могло не бути. Це хвороба, для якої є ефективна профілактика.

Доведено, що рак шийки матки практично завжди спричинений вірусом папіломи людини (ВПЛ). Завдяки вакцинації можна запобігти зараженню вірусом. Існує кілька типів вакцини, що захищає від найбільш онкогенних типів ВПЛ. І хоча щеплення не входить до переліку обов’язкових в Україні, можна подбати про власне майбутнє або здоров’я дітей самостійно. Пацієнти старше 18 років мають змогу проконсультуватися з лікарем і вакцинуватися в Лікарні ізраїльської онкології LISOD.

Про які кроки також не варто забувати:

  1. Безпечний секс. Презерватив зменшує ймовірність захворіти на рак шийки матки.
  2. Регулярний огляд гінеколога. Це не примха лікаря, а можливість дуже рано побачити зміни на шийці матки, пролікувати їх і запобігти появі небезпечного захворювання. Тому хоча б раз на рік зверніться до фахівця.
  3. ПАП-тест. Жінки навіть не усвідомлюють, наскільки важливою для профілактики раку шийки матки може бути регулярна здача мазка Папаніколау. У більшості випадків рак шийки матки розвивається повільно, роками. Мазок дає змогу побачити найменші небезпечні зміни епітелію у той час, коли їх ще не видно на кольпоскопії або УЗД.
  4. Тест на ВПЛ. Цей аналіз потрібен не для того, щоб лікувати вірус (бо він не лікується!), а щоб у разі його виявлення відповідальніше ставитися до здоров’я. У багатьох жінок ВПЛ після зараження не спричиняє жодних симптомів і за деякий час зникає. Проте іноді може запустити механізм розвитку онкологічного захворювання.
  5. Контроль. Якщо результати аналізів не відповідають нормі, дійте відповідно до рекомендацій лікаря. Потрібно повторити обстеження через певний час — повторіть. Виявлена дисплазія важкого ступеню — обов’язково пройдіть призначене лікування. Будьте уважними до себе!

Нагадуємо, що в LISOD можна пройти скринінгове обстеження на рак шийки матки. Це найкращий спосіб переконатися, що здоров’я — в порядку. Якщо ж буде діагностоване захворювання, команда наших фахівців знає, як правильно діяти, аби шанси на одужання були максимальними.

Запишіться на консультацію в Києві або Чернівцях:

0-800-500-110 — дзвінки по Україні безкоштовні;

+38-044-277-8-277.

Інші новини