Хірургічне лікування раку молочної залози. Результат може бути одночасно ефективним і красивим.

Світові стандарти лікування раку молочної залози вже кілька десятиліть опираються на концепцію онкопластичної хірургії. 1 і 2 стадія РМЗ, у більшості випадків, дозволяють зберегти орган. Попри це, кількість мастектомій в Україні значно переважає над органозберігаючими  операціями.

На думку керівника Центру сучасної мамології LISOD, Андрія Жигуліна проблема в тому, що серед пацієнтів і навіть серед онкологів досі існує стереотип, що мастектомія це більш безпечний метод лікування.

Провідний фахівець Лікарні ізраїльської онкології LISOD Андрій Жигулін  навів дані американського канцер реєстру про виживання пацієнток, в залежності від виду проведеної операції. Протягом 10 років онкологи аналізували результати  лікування 139 тисяч американок. Органозберігаюча операція дала статистично краще виживання, аніж мастектомія і мастектомія з опроміненням.

«Якщо ми говоримо про 1 і 2 стадію, органозберігаюча операція, з подальшою променевою терапією, дає такий же результат, як і повне видалення молочної залози. Тобто, за кількістю рецидивів вони однакові. Тому це питання не стільки онкологічне скільки технічне – наскільки в даній ситуації раціонально робити органозберігаючу операцію чи краще мастектомію. Це питання розповсюдженості пухлини», - сказав Андрій Жигулін.

Кожна з операцій має свої віддалені наслідки. Мастектомія з часом призводить до багатьох порушень в роботі всього організму. На думку Андрія Жигуліна радикальне видалення доцільне тоді, коли є метастази і цьому є лабораторне підтвердження. Інакше мастектомія може бути невиправданою.

Класичні операції з приводу РМЗ потребували видалення зон реґіонарного метастазування, тобто лімфатичних вузлів.  В 30% випадків це призводило до хронічного лімфостазу. Але якщо лімфатичні вузли здорові, то їх  видаляти не потрібно. Для  їх перевірки існує концепція «сигнального лімфовузла». За станом одного лімфовузла ми визначаємо стан всіх інших і приймаємо рішення – видаляти їх чи ні. Ця система впроваджена у всьому цивілізованому світі. На жаль, в Україні це досі привід для дискусій», - сказав Андрій Жигулін.

Дуже важливо – вважає Андрій Жигулін –  щоб жінка розуміла,  що результат будь-якої операції, а їх можуть запропонувати як мінімум 4, може бути красивим. Навіть якщо є показання до мастектомії,  реконструктивна хірургія може відновити попередні форми, і навіть покращити їх.

«Хірург зобов’язаний пропонувати пацієнтці красиву операцію, онкопластичну або реконструктивну. Її одразу треба робити красиво. Тому що, переробити потім – дуже складно і результат завжди буде набагато гірший. Але тут є різні ситуації, залежно від обсягів видалення і розмірів самої молочної залози. Тут повинен бути індивідуальний підхід», - зазначив Андрій Жигулін.

Найголовніше, щоб пацієнтка розуміла, що ефективне лікування і естетичний результат однаково важливі.  Тому визначити з онкологом тактику лікування необхідно до самої операції.

Інші новини