Хіміотерапія в LISOD: міжнародні протоколи і оригінальні препарати

На сьогодні хіміотерапія — один із найефективніших способів лікування онкологічних захворювань. Однак її застосування часто викликає у пацієнтів багато запитань. Сьогодні ми спробували знайти відповіді на найпоширеніші з них і поспілкувалися із завідуючою відділенням хіміотерапії в Лікарні ізраїльської онкології LISOD, онкогематологом, хіміотерапевтом, кандидатом медичних наук Вікторією Косіновою.

— Чи можна говорити про те, що хіміотерапія ефективна при будь-якому виді раку?

— Я сказала б інакше: хіміотерапія ефективна при будь-якому виді раку, але якщо хвороба діагностована на ранніх стадіях, то пацієнти можуть обійтися і без хіміотерапії. І радикальним методом лікування може стати оперативне втручання або променева терапія, а хіміотерапія в такому випадку не потрібна. Але якщо мова йде про більш пізні стадії, то, звичайно, хіміотерапія в 99% випадків проводиться. На жаль, це стосується в першу чергу жителів України, оскільки вони звертаються до лікаря, коли хвороба вже знаходиться не в початковій стадії.

При цьому для кожного виду раку, для кожного виду онкологічного процесу потрібне своє лікування, свій вид хіміотерапії, підібраний під конкретну пухлину.

 

— А є види раку, які можна вилікувати тільки хіміотерапією або її обов'язково комбінувати з іншими методами лікування?

— Так, тільки хіміотерапією можна вилікувати пухлини лімфатичної системи, лімфоми Ходжкіна і неходжкінські. Всі інші захворювання, якщо ми говоримо про радикальне лікування, вимагають комбінованої терапії, тобто це, як правило, і хірургічне лікування, і хіміотерапія, і променева терапія. Або променева і хіміотерапія без хірургічного втручання — все залежить від конкретного захворювання.

 

— Які побічні ефекти найчастіше виникають при хіміотерапії?

— На це питання не можна відповісти однозначно. Все залежить від препарату, який використовується для лікування. Наприклад, одних тільки цитостатичних препаратів на сьогодні існує кілька сотень, і кожен препарат має свій перелік побічних ефектів, які реєструються за важкістю перебігу, за частотою прояву тощо. З того, що чує пересічний громадянин, найбільш часті побічні ефекти — нудота, блювання, втрата волосся. Але є ціла низка препаратів, у тому числі для таргетної та імунотерапії, які взагалі цього не викликають.

 

— Іноді при лікуванні виникає тромбофлебіт. Чи є він показанням для припинення хіміотерапії?

— Потрібно абсолютно чітко розуміти, що пацієнт, у якого є будь-яка локалізація пухлини, будь-яка онкологічна нозологія, незалежно від того, рак кишечника це, рак простати або рак молочної залози, входить до групи ризику із тромботичних ускладнень. Тобто у будь-якого пацієнта, незалежно від того, чи отримує він хіміотерапію чи ні, є ризики розвитку тромботичних ускладнень. Це не є показанням для припинення хіміотерапії, а тільки показанням для призначення антикоагулянтної терапії.

 

— У чому переваги для пацієнта, який отримує хіміотерапію в LISOD?

— Найголовніше — це те, що ми працюємо тільки відповідно до міжнародних протоколів, прийнятих у всьому світі, які на сьогоднішній день затверджені й Міністерством охорони здоров'я України.

У лікарні використовуються тільки якісні препарати для лікування. Це або оригінальні препарати, або сертифіковані препарати-генерики, виготовлені найсучаснішими європейськими фармкомпаніями.

При розведенні будь-якого препарату пацієнт може бути присутнім особисто. Таке розведення відбувається в нашій хімлабораторії, наскільки я знаю, таких лабораторій в інших онкологічних клініках України немає. У лабораторії є все необхідне сучасне обладнання, засоби захисту. Ніхто не вдихає випаровування і мікрочастинки, оскільки всі процеси здійснюються в спеціально обладнаних витяжних шафах. Уже розведені препарати спеціальний підйомник доставляє на поверхи лікарні, що дозволяє мінімізувати контакти персоналу і відвідувачів ыз хімпрепаратами. Інфузії проводяться чітко за міжнародними протоколами.

Крім того, дотримуються і черговість, і етапність будь-якого з протоколів, для цього теж є необхідне обладнання — інфузомати, інжектомати. Короткі інфузії пацієнт може отримувати в умовах денного стаціонару, що теж дуже зручно. Також у нас є спеціальні системи для тривалих і багатоденних інфузій — і пацієнт може в амбулаторному режимі отримувати п'ятиденну інфузію з використанням мікроінфузійних помп.

І ще один важливий момент: на сьогодні ми є лідерами у використанні таргетних та імунопрепаратів, і застосовуємо їх ширше, ніж будь-яка інша онкологічна клініка України.

 

Лікарі з Ізраїлю та України, що працюють у лікарні LISOD, роблять усе можливе, щоб вилікувати кожного пацієнта і повернути його до повноцінного життя. Лікування відбувається у комфортних умовах. Лікарня оснащена всім необхідним сучасним обладнанням для діагностики, лікування і реабілітації.

 

Залишилися питання? Телефонуйте:

0 (800) 500-110 — безкоштовно по Україні;

+38 (044) 277-8-277.

 

 

 

Інші новини