Європейський мамологічний центр для українських жінок

Діагноз рак молочної залози більше не звучить як вирок. Наука онкологія в останні десятиліття розвивається стрімкими темпами. Особливо це стосується найбільш поширених захворювань, до яких відноситься і рак молочної залози. Сьогодні, крім ефективності лікування, лікарі звертають серйозну увагу на якість життя пацієнток. В Україні ця тема стала соціальною проблемою — адже для повного одужання жінці потрібно пройти цілий ряд досліджень, комплекс лікування, і, звичайно, реабілітацію.

Стара система, коли медики «передають» пацієнтів один одному «по ланцюжку», не сприяє успіху лікування: пацієнтки часто змушені переходити з однієї лікарні в іншу, в них немає доступу до повноцінної фізичної реабілітації, до психологічної допомоги.

Щоб забезпечити весь комплекс — діагностику, хірургічне лікування, хіміотерапію, таргетну терапію, променеву терапію, — необхідна команда лікарів, що працюють в оснащеному сучасним обладнанням спеціалізованому відділенні. Тому в світі і сформовані нові стандарти, і створені особливі маммологічні центри. Є такий центр і в Україні в Лікарні ізраїльської онкології LISOD.

Чому це важливо для пацієнток?

«Тому що лікування в центрах, організованих за оптимальними критеріями, збільшує відсоток тих, хто повністю видужає. Це достовірно, доведено статистикою, — розповідає Андрій Жигулін, керівник Центру сучасної мамології LISOD. — Саме таким чином організована робота в нашому Центрі сучасної мамології, який діє на базі Лікарні ізраїльської онкології з 2010 року, а в 2012 році був зареєстрований в міжнародній мережі Breast centers network».

Що означає реєстрація в мережі Breast centers network?

Андрій Жигулін: «Це означає, що Центр працює згідно кращим європейським стандартам, що підтверджують наші сертифікати відповідності».

Саме європейські стандарти закладені в основу діяльності Центру. Ціла команда лікарів-експертів працює для кожної пацієнтки. Лікарі постійно взаємодіють між собою, націлені на оптимальний кінцевий результат, на досягнення кращих показників за всіма параметрами лікування. Лікарі працюють спільно: кожен випадок обговорюється на міждисциплінарному консиліумі, кожен з лікарів знає, що робить інший. Рішення приймається колегіально і обов'язково з урахуванням побажань самої пацієнтки; особливо це стосується хірургії — одного з найбільш важливих етапів лікування.

Пацієнтка може вплинути на рішення лікарів?

Андрій Жигулін: «Коли мова йде про вибір операції, пацієнтка приймає в процесі активну участь. Як правило, ми пропонуємо кілька варіантів хірургічного лікування, однаково безпечних. З нашого боку важливо чесно пояснити особливості кожного з варіантів, розповісти про позитивні сторони і про можливі ускладнення, допомогти спільно вибрати найкращий варіант. Таким чином, ми готуємо пацієнтку до кожного етапу і фізично, і психологічно.

Ми намагаємося створити атмосферу підтримки, для того щоб жінка була спокійною під час лікування. Нам важливо, щоб вона не тільки видужала, але і залишилася задоволеною своїм зовнішнім виглядом. Часто ми пропонуємо пацієнтці варіант, при якому після онкологічного лікування вона отримує навіть красивіші груди, ніж були до нього».

Інші новини