Якість, ефективність, безпека. Головні критерії променевого лікування в LISOD

Фахівці LISOD не шукають легких шляхів. Натомість у кожному випадку намагаються застосовувати тактику, яка матиме найбільше переваг для пацієнта. Тож дуже часто наші лікарі мають змогу поділитися з колегами унікальними напрацюваннями і методиками.

Днями відбулась Науково-практична конференція ГО «Українське товариство радіаційних онкологів» із міжнародною участю «Актуальні питання радіаційної онкології в Україні». Пишаємось, що серед експертів заходу — три фахівці Лікарні ізраїльської онкології.

Променевий терапевт, завідувачка відділення променевої терапії LISOD, кандидат медичних наук, доцент Марина Соколовська виступила із доповіддю «Клінічні аспекти променевої терапії злоякісних пухлин голови та шиї».

Лікар наголосила, що це складна категорія пацієнтів. При променевому лікуванні таких випадків допускаються неточності та помилки. Перш за все, йдеться про перерви в лікуванні, до яких вдаються, коли у пацієнта з’являються порушення прийому їжі. Дослідження доводять, що перерви суттєво погіршують результат лікування (на 10-20%, залежно від тривалості перерви). До того ж має проводитись променева терапія на тлі радіосенситизації, яка робить клітини пухлини чутливішими до променевої терапії, посилює ефект лікування. Таким чином результат покращується на 10-15%.

Марина Соколовська підкреслила, що недотримання рекомендацій, прописаних в міжнародних протоколах, знижує ефективність лікування пацієнтів із пухлинами голови і шиї  на 20, 30, а, подекуди, й на 40%. Якщо проаналізувати статистику Національного канцер-реєстру, саме з некоректним лікуванням можна пов’язати низьку 5-річну виживаність (в Україні вона вдвічі менша за світові показники) і високий рівень смертності протягом першого року.

В LISOD ми дотримуємось правильних настанов, які базуються на міжнародних протоколах та згідно рішення міждисциплінарного консиліуму, який включає провідних спеціалістів в галузі лікування злоякісних пухлин голови та шиї. Завдяки такому підходу пацієнти, які отримали лікування в нашій клініці на занедбаних стадіях (місцево-розповсюджені пухлини, Т4, N1-N2-N3), надалі спостерігаються 3, 5, 10, 12 років. Хороші результати досягаються саме завдяки грамотно спланованій схемі лікування. Так, ці пацієнти важкі, але треба дати їм можливість закінчити лікування завдяки правильному супроводу — саме це і забезпечується в кожному випадку. Наприклад, при небажанні їсти пропонуються альтернативні можливості отримання поживних речовин (гастростома, лікувальні суміші), проводиться симптоматичне лікування в умовах стаціонару, пацієнт постійно перебуває під наглядом лікаря.

Крім того, у процесі лікування може з’явитись потреба адаптувати план терапії до змін, які виникають в тілі пацієнта. Коли людина погано їсть і худне, своєчасні корективи потрібні, щоб не «промахнутися» з опроміненням патологічних осередків (особливо на бусті – прицільне опромінення пухлинного осередку та уражених лімфовузлів) і не дати надмірне навантаження на здорові структури. Це важливо і для якості життя в майбутньому, і для віддалених післяпроменевих наслідків. В LISOD такі зміни відстежуються рутинно — завдяки щоденним портальним знімкам, які не несуть променевого навантаження на пацієнта (наш апарат HALCYON унікальний в цьому плані в Україні). Втрата ваги, зміни об’ємів — це показ для перепланування лікування.

Свою доповідь Марина Вячеславівна присвятила пам’яті нашого видатного колеги — Григорія Борисовича Бернштейна — чудового керівника, фахівця світового рівня. Його принциповою позицією було запровадження саме таких принципів лікування, завдяки яким ми маємо нині хороші результати.

 

Променевий терапевт, фахівець із променевої терапії та радіонуклідної діагностики, кандидат медичних наук Юлія Северин представила на конференції доповідь «Досвід навчання у відділенні радіаційної онкології Стенфорда: краніоспинальне опромінення». Завдяки ініціативі HUG (Help Ukraine Group) променеві терапевти з України отримали можливість доєднуватися до онлайн-курсів провідних онкологічних спільнот і проходити стажування в інших країнах.

Юлія Петрівна скористалася нагодою і побувала в Стенфордському університеті (США), де пройшла стажування і вдосконалила навички лікування пацієнтів за краніоспинальною методикою. Така методика застосовується переважно у дітей і молодих пацієнтів при примітивних нейроектодермальних пухлинах, які виникають рідко, здебільшого у дітей та у пацієнтів в молодому віці (19-25 років), але бувають рідкі випадки і в старшому молодому віці. Лікар навела приклади використання технології із клінічної практики LISOD та клініки Охматдит. Розповіла колегам, як має відбуватися лікування, які можливі варіанти на різній апаратурі, пояснила, коли це доцільно.

Юлія Северин наголосила, що сучасні технології VMAT, які застосовують в LISOD, можливо проводити лише на новому обладнанні. Проте в більшості медичних закладів є можливості лише для 3D-планування лікування. Фахівець окреслила, які недоліки й переваги кожного виду планування, до чого тяжіють світові тенденції, які є нюанси при контурингу і визначенні мішені (ділянки, яку треба опромінити) для цих пацієнтів. Краніоспинальне опромінення — це дуже складний метод, до того ж часозатратний. Незважаючи на це, в LISOD для кожного пацієнта створюється кілька планів лікування за різними методиками підведення дози. Спеціалісти прораховують їх і обирають той, який дозволяє досягти більш якісного покриття ділянки, яку треба опромінити, і водночас максимально захистити від опромінення критичні структури. Наша мета — забезпечити ефективне лікування та високу якість життя пацієнта, тому ми витрачаємо максимум зусиль та часу на детальне планування.

 

Також у конференції взяв участь медичний фізик LISOD Сергій Бровчук із доповіддю на тему «Перехід на лінійні прискорювачі з сучасними можливостями. Роль програмного забезпечення Limbus AI та Radformation».

Доповідач спочатку надав оцінку глобальної ситуації в Україні з обладнанням для радіотерапії. Він також зосередив увагу слухачів на виклику, який стоїть перед багатьма українськими центрами, куди, можливо, буде поставлено обладнання, про дуже малу кількість на сьогодні підготовлених фахівців. Розповів про основні етапи введення в експлуатацію лінійного прискорювача та важливість навчання для цього процесу.

Підсумував роль програмного забезпечення (особливу його важливість для молодих відділень) Limbus AI та Radformation , котре за ініціативи волонтерської групи Help Ukraine Group було надано для допомоги більш ніж 30 українським центрам радіотерапії безкоштовно.

Наша лікарня також отримала доступ до програмного забезпечення Limbus AI, лікарі та медичні фізики користуються ним більше року для кращого контуринга та планування лікування пацієнтів LISOD.

***

Променева терапія — важливий етап онкологічного лікування. Від точності розрахунків, застосування сучасних методик залежить і прогноз для пацієнта, і якість його життя у майбутньому. Тож команда фахівців LISOD працює для того, аби кожна людина, яка звернулась за допомогою, отримала ефективне і правильне лікування.

 

Маєте запитання до наших лікарів? Запишіться на консультацію:

0-800-500-110 — дзвінки по Україні безкоштовні;

+38-044-277-8-277.

Інші новини