Який сон замовлятимете?

«Наркоз застосовується під час операцій як знеболюючий засіб» — на цьому для більшості з нас знання про загальну анестезію закінчуються і починаються страхи, переживання, домисли… З практики багато анестезіологів упевнено скажуть, що пацієнти найчастіше не так бояться самої операції, як майбутнього знечулення.

Сьогодні ми разом із завідувачем відділенням анестезіології та реанімації LISOD Володимиром Жуком спробуємо розвіяти найпоширеніші страхи пацієнтів перед анестезією.

Володимире Івановичу, що таке наркоз і чому більшість людей бояться цього стану?

— Наркоз — застаріла назва, адже в перекладі з грецької це слово означає «сон», а анестезіолог забезпечує не лише його. Як правило, анестезіологічний супровід є багатокомпонентним: існують препарати, які дійсно викликають сон (так звані гіпнотики), є ліки, що знеболюють, а є й ті, завдяки яким досягається релаксація. Грамотне поєднання цих основних трьох компонентів і забезпечує ефективний, комфортний анестезіологічний супровід під час різноманітних оперативних втручань. Тому завдання лікаря-анестезіолога не тільки досягти трьох станів: сон, знеболення, релаксація, а й підтримати внутрішній гомеостаз людини, тобто забезпечити стабільну діяльність всіх життєво важливих систем організму.

Щодо страхів, то люди здебільшого бояться анестезії не тому, що вона небезпечна. Найчастіше  їх лякає власна «безпорадність». На запитання: «Чому ви боїтеся знечулення?» — 90% пацієнтів вказують на неможливість контролювати себе, власний стан та повну «залежність» від іншої людини. Саме ця неконтрольованість і є найбільшим страхом.

— Як підбирається анестезія для операції? Препарати є однаковими для всіх?

— Вибір анестезіологічного забезпечення залежить від виду оперативного втручання чи маніпуляцій, а також від індивідуальних особливостей пацієнта (вік, стать, супутні патології). У більшості випадків це комбіновані види анестезії. Крім внутрішньовенних анестетиків, застосовуються газоподібні, місцева анестезія, провідникова, або так звана нейроаксіальна анестезія — для кожного пацієнта підбирається «своя» анестезія та ідеальне поєднання препаратів.

— Часто можна почути фразу «наркоз віднімає 5 років життя у людини», «наркоз діє на серце», «від наркозу погіршується пам'ять» тощо. Чи є у анестезії ліміт по частоті?

— Це як в анекдоті. Говорять два пацієнта. Один запитує: « Як думаєш, це правда, що загальна анестезія забирає у пацієнта кілька років життя?», на що другий жартує: «Ага, і передає їх анестезіологу!» Тут втручається лікар: «Ви знаєте, я вже майже 140 років працюю анестезіологом, але таку нісенітницю чую вперше!» Якщо серйозно, то стверджувати, що анестетики та їх застосування абсолютно нешкідливі, звичайно, не можна. Більшість препаратів мають кардіодепресивний ефект, можуть впливати на порушення когнітивних функцій організму (зниження концентрації уваги, погіршення пам'яті тощо). Але ці проблеми здебільшого спостерігаються у людей старшого віку і не є критичними. Вмілим поєднанням препаратів той же кардіодепресивний ефект можна взагалі нівелювати. Саме тому проведення якісної анестезії вимагає спеціальної підготовки фахівців. Якби все було просто і безпечно, то вводити анестетики і слідкувати за станом пацієнта могла б і медсестра. Саме лікар-анестезіолог розраховує дози препаратів, їх комбінації, забезпечує технології захисту серцевого м’яза, кори головного мозку тощо. Тому ризики ускладнень, викликані загальною анестезією, зводяться до мінімуму.

— Часто людину супроводжує страх: «Раптом я прокинусь під час операції?!» Як контролюється процес засинання і пробудження? Чи справді пацієнт може прокинутися під час оперативного втручання? Що він відчує в цьому випадку? Чи помітить це операційна бригада?

— Випадки клінічного явища, яке називається «інтранаркозним пробудженням» — коли пацієнт приходить до тями під час процедури, котру виконують під загальною анестезією, бувають. Але в LISOD такого ніколи не було і бути не може, тому що ми використовуємо або газоподібні інгаляційні анестетики, які постійно подаються пацієнту, або, якщо це внутрішньовенні препарати, то вони вводяться шприцевими насосами, тобто теж проводиться постійна інфузія. Хотілося б наголосити, що анестезіолог ніколи не втрачає пильності в будь-який момент операції, незалежно від її тривалості. Він добре знає, як відстежувати ознаки пробудження під час операції, що включає в себе  рух м'язів і зміни життєвих показників. Оскільки при операціях використовуються паралізуючі препарати, лікарі також уважно стежать за іншими ознаками, включаючи серцевий ритм, кров'яний тиск, сльозотечу або електричну активність мозку. Тому не варто хвилюватися з цього приводу.

— Як справлятися з болем після операції? Багато хто вважає, що його краще перетерпіти, ніж «пічкати себе хімією»…

Біль, на жаль, невід'ємна частина післяопераційного періоду. Пов'язаний він із пошкодженням тканин під час операції. Його «виразність» може варіюватися, і це обумовлено методикою оперативного втручання. Наприклад, біль після лапароскопічних операцій менш інтенсивний і швидше регресує, ніж після відкритих втручань. На сьогодні є безліч методів і ліків для післяопераційного знеболювання. Ми використовуємо тільки сучасні, брендові препарати, безопіоїдні методики знеболення, епідуральну анестезію. Пацієнт не повинен терпіти біль! Адекватне знеболювання — одна з основних задач анестезіологічної служби.

— Деякі люди бояться, що під загальною анестезією вони нестимуть нісенітниці, чим викличуть сміх операційної бригади, або ще гірше — можуть розповісти про якусь таємницю. Чи часті випадки марення пацієнта під час операції? І яка етична сторона цього питання?

Препарати, які ми застосовуємо, — ультрашвидкої дії, тому пацієнт дуже швидко засинає. Але якщо говорити про професійну етику, то медперсонал будь-якого медичного закладу несе юридичну відповідальність за розголошення як лікарської таємниці, так і того, що може випадково наговорити пацієнт під наркозом.

— Чи відрізняється надання анестезіологічної допомоги в LISOD від інших медичних закладів?

— Спеціалістами відділення анестезіології та реанімації Лікарні ізраїльської онкології LISOD застосовуються у роботі передові методи: безопіоїдна або низькоопіоїдна анестезія, аналгезія (післяопераційне знеболення), впровадження fast track хірургії (підбір методів анестезії, мінімально інвазивних способів оперативного лікування, оптимального контролю болю і активного післяопераційного відновлення, в тому числі ранні пероральне харчування і мобілізація). Також у нас зовсім інші підходи у плані передоперативного харчування пацієнтів: напередодні майбутньої операції їм дозволено вживати їжу, пити воду за 2 години до проведення маніпуляцій. Погодьтеся, що це надає певний спокій та комфорт людині, адже голод психологічно виснажує. Також дуже швидка реабілітація після операції: через дві години після пробудження пацієнт може вживати рідину, через шість — харчуватися. Окремий напрямок роботи анестезіологів — лікування болю: як гострого післяопераційного, так і хронічного в онкологічних пацієнтів. Дуже важливим моментом є й те, що після операції наш анестезіолог «не прощається» з пацієнтом, він його супроводжує з моменту прийняття рішення про оперативне втручання і до виписки зі стаціонару. Навіть перебуваючи вдома, наш пацієнт може у будь-який час проконсультуватися зі своїм анестезіологом щодо знеболення, харчування тощо. З анестезіологічною бригадою LISOD пацієнт не лише засинає без страху, він перебуває під її «опікою» на всіх етапах лікування!

 

 

 

 

 

Інші новини